Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Beblavý: Čaplovič chce dať 10,3 mil. eur firmám na výskum netransparentne

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) plánuje rozdeliť výskumné a vývojové stimuly vo výške 10,3 milióna eur pre firmy netransparentne.

Tvrdí to opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), ktorý sa dnes obrátil na šéfa rezortu financií Petra Kažimíra (Smer-SD) so žiadosťou, aby stimuly zachránil. Podľa zákona musí totiž minister financií súhlasiť s tou časťou stimulov, ktorá je udeľovaná cez daň z príjmu.

"Výzva nepredstavovala možnosť podporiť inovatívny, komerčne orientovaný výskum a vývoj, ale obsahovala úzko definované témy, ktoré si evidentne konkrétne osoby pripravili pre seba," uviedol Beblavý. Ministerstvo školstva vyhlásilo výzvu na prekladanie projektov v júli tohto roka. Podnikateľské projekty museli byť zamerané na jednu zo šiestich oblastí aplikovaného výskumu. Beblavý hovorí, že príliš vyšpecifikovaných bolo s istotou päť tém zo šiestich.

Ako príklad uvádza témy s názvom Vývoj novej generácie vysoko efektívnych motorov pre vrtuľníky, Výskum a vývoj Hi-Tech integrovaných strojnotechnologických systémov pre výrobu automobilových plášťov či Výskum a vývoj technológií tvorby veľkorozmerových monokryštálov, u ktorých je priamo vo výzve uvedené, že musí isť o monokryštály zafíru.

"Na základe konzultácie s odborníkmi, ktorí sa venujú energetike, sa ako problematická javí výzva na projekt Vývoj technologického komplexu pre spracovanie komunálneho odpadu pre materiálové a energetické účely," hovorí Beblavý. Pomocou dotácie vo výške dva milióny eur sa má podľa neho postaviť prototyp štandardného systému spracovania odpadu, ktorý je už v súčasnosti možné komerčne zakúpiť.

Beblavému sa nepozdáva ani spôsob vyhodnocovania projektov, ktorý podľa neho nespĺňa kritériá skutočnej súťaže. "Projekty sa predkladali počas štyroch týždňov v letných mesiacoch a v bodovacom systéme mohli uchádzači o výzvy na stimuly dosiahnuť v hodnotení plný počet 100 bodov. Na ich získanie však stačilo splniť podmienky, ktoré sú zo zákona nevyhnutné na poskytnutie stimulov," zdôvodnil.

"Výzva sledovala jediný účel, a to podporu výskumu a vývoja," reagoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák na slová Beblavého, že výzva bola šitá na mieru konkrétnym podnikateľom. V stanovisku tiež potvrdil Beblavého informáciu, že do uzávierky sa na výzvu prihlásilo len päť uchádzačov.

"Napriek otvorenej verejnej výzve formou Oznámenia o predkladaní žiadosti o stimuly pre výskum a vývoj, ktorá bola uverejnená v tlači a vyvesená na www stránke ministerstva dňa 26. júla 2013, sa na šesť vypísaných tém do termínu uzatvorenia prijímania žiadostí, 22. augusta 2013, prihlásilo len päť uchádzačov o stimuly z podnikateľského prostredia," povedal hovorca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu