Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Niektoré veci sa v eurofondoch nepodarili, pripúšťa ministerstvo školstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štátny tajomník ministerstva školstva Štefan Chudoba dnes pripustil, že sa niektoré veci v rezorte školstva v rámci eurofondov úplne nevydarili.

„To, že sa nám niektoré veci nepodarili úplne, to je fakt,“ uviedol na dnešnom školskom výbore štátny tajomník. Ako príklad uviedol tender na Ústave informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ), ktorý zrušili. Ide o národný projekt s názvom Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety, v rámci ktorého obstarávali licencie k digitálnym objektom. Obstarávanie zrušili v septembri, pretože nikto nepredložil ponuku.

„Pretože nebola v lehote predkladania ponúk predložená ani jedna ponuka, verejný obstarávateľ - ÚIPŠ - zrušil verejnú súťaž nadlimitnej zákazky,“ uviedla Hedviga Horváthová z kancelárie generálneho riaditeľa Ústavu informácií a prognóz školstva.

„Máme však naďalej záujem naplniť všetky ciele národného projektu,“ doplnila. Projekt z eurofondov, v rámci ktorého zrušené obstarávanie vyhlásili, je známy aj pre kritiku opozičného poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS), ktorému sa nezdá cena nájmu priestorov v Rači, ktoré si ústav prenajíma.

Minister školstva Dušan Čaplovič dal po medializácii a kritike predraženého prenájmu pokyn na odvolanie projektového manažéra projektu Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety. Ústav ukončil pracovný pomer so šéfom projektu k 30. júnu. K zmene došlo v júli aj na poste generálneho riaditeľa ÚIPŠ, uviedla Horváthová. 

„Bol to omyl, keď sme tam takých ľudí dali, museli sme ich zlikvidovať,“ uviedol dnes štátny tajomník Chudoba. Podľa neho musia dané verejné obstarávanie nanovo nastaviť „Momentálne sa nastavuje a prehodnocuje s odborníkmi ešte raz. Obstarávanie sa nastavuje nanovo. Hľadá sa riešenie, pokiaľ sa nenájde, tak vieme, čo máme robiť,“ povedal. Obstarávanie na ÚIPŠ zastavili podľa Chudobu pre to, lebo po jeho prehodnotení zistili, že „nezodpovedá tomu, čo požaduje Brusel“. „Keď sme tam našli nedostatky, urobili sme kroky, vymenili sme vedenie, aj projektových vedúcich,“ doplnil. 

Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) upozornil minulý týždeň na jedenásť problémových tendrov v rezorte školstva za viac ako 70 miliónov eur. Desať z nich je hradených z eurofondov a jeden zo štátnych prostriedkov. Opozičný poslanec tendrom vyčítal časovo obmedzenú prístupnosť súťažných podkladov, našiel v nich tiež vnútorné rozpory a nesúlad s národným projektom, z ktorého sú financované.

Tendrom Beblavý vyčíta aj nehospodárnosť, neefektívnosť a duplicitu. Medzi problémové obstarávania opozičný poslanec zaradil aj spomínaný tender na ÚIPŠ. „Verejné obstarávanie v žiadnom prípade nie je v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, nie je účelové a nebolo vyhlásené na poslednú chvíľu,“ reagovala Horváthová po Beblavého obvineniach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu