Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Učitelia žiadajú Gašparoviča, aby nepodpísal zmeny v kreditoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Školský odborový zväz a Slovenská komora učiteľov žiadajú prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby nepodpísal novelu poslankýň Smeru-SD, ktorá prináša zmeny pri získavaní kreditov.

Podľa novely už učitelia nebudú môcť získať kredity overením svojich schopností, musia absolvovať kurz, hoci problematiku ovládajú. Za získané kredity učitelia dostávajú príplatky.

"Novela zákona hrubým spôsobom zamedzí učiteľom v overovaní svojich profesijných kompetencií, čo je v priamom rozpore s dlhodobým plánom, ktorý v súčasnosti presadzuje Európska únia a ku ktorému sa zaviazala aj súčasná vláda svojou Stratégiou celoživotného vzdelávania a akčným plánom," napísali v stanovisku odborári a učitelia.

Predkladateľky novely obhajujú zrušenie overovania profesijných kompetencií tým, že niektorí poskytovatelia kreditových vzdelávaní využívali túto činnosť na vlastné obohacovanie. Malo k tomu dochádzať tak, že osvedčenia vydávali za peniaze bez toho, aby došlo k samotnému overeniu profesijných kompetencií.

"Počas stretnutia medzi predkladateľkami zákona a zástupcami Slovenskej komory učiteľov a Odborového zväzu pracovníkov vedy a školstva na Slovensku, ku ktorému došlo dňa 11. 9. 2013, neboli podané žiadne dôkazy o tom, že by k takejto činnosti naozaj dochádzalo," uvádza sa v stanovisku. Zároveň podľa odborárov a učiteľov neboli poskytnuté ani údaje o tom, koľkí poskytovatelia takýmto spôsobom postupovali.

Komora učiteľov a odborový zväz navrhovali predkladateľkám zachovanie sporného paragrafu s tým, že ministerstvo školstva zabezpečí kontrolu vzdelávacích inštitúcií a ich prípadné sankcie pri zistení porušovania zákona. "V novele zákona sa však tieto pripomienky neobjavili a bola schválená v znení, v akom ju poslankyne predložili pôvodne do parlamentu," píše sa v stanovisku. Hlavu štátu preto žiadajú, aby novelu nepodpísal a vrátil na opätovné prerokovanie do parlamentu.

Novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch parlament schválil 13. septembra. Okrem zrušenia overenia kompetencií zavádza zmenu, podľa ktorej budú môcť učitelia získavať kreditové vzdelávania iba na vysokých školách a organizáciách ministerstva školstva. Novela má byť účinná od 1. novembra 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu