Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalšia pomoc pre Grécko je nepochopiteľná, tvrdí Danko

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) protestuje proti ďalšej pomoci Grécku, pokiaľ tamojšia vláda neprijme ďalšie úsporné opatrenia, nezruší výhody, ktoré obyvatelia iných krajín nemajú a neurýchli ozdravovací proces gréckej ekonomiky.

SNS totiž očakáva, že eurozóna zrejme v novembri prijme ďalšie rozhodnutie o treťom programe finančnej pomoci pre Grécko vo výške 10 až 11 miliárd eur, ktoré by mali dostať v druhej polovici roka 2014. Podľa strany aj grécky prezident Karolos Papulias, ktorý je na trojdňovej návšteve Slovenska, uznal, že nebolo jednoduché Slovákom vysvetliť, prečo majú pomáhať krajine, ktorej občania sú v lepšom sociálnom postavení.

"Je to nepochopiteľné nielen pre slovenských občanov. Slovensko si vzorne plní záväzky v rámci solidarity v Európskej únii, pričom naša krajina údajne nie je v ohrození. Napriek tomu väčšina slovenských občanov má ďaleko nižšie príjmy, než obyvatelia krachujúceho Grécka," tvrdí predseda strany Andrej Danko.

Podľa jeho slov slovenský dôchodca dostane priemerne 300 eur dôchodku, priemerný slovenský plat je okolo 750 eur, pričom každý desiaty Slovák dostane v hrubom menej ako 400 eur. "Je potupné a ponižujúce, že títo ľudia doplácajú na takzvanú solidaritu v únii a musia podporovať krajiny, kde dôchodca dostane niekoľkonásobne viac, než náš pracujúci," tvrdí Danko.

Preto SNS považuje za absurdné aj vyhlásenie gréckeho premiéra Antonisa Samarasa, že grécka vláda už nechystá ďalšie znižovanie platov ani zvyšovanie daní, pretože Gréci už nedokážu znášať ďalšie úspory.

"Slováci pritom práve kvôli pomoci zadlženým a navyše nedisciplinovaným krajinám si stále viac a viac musia uťahovať opasky. Preto žiadame solidaritu aj v opačnom smere, a teda, aby sa životná úroveň slovenských občanov konečne vyrovnala životnej úrovni starých členských krajín únie, tých silnejších, ale aj tých, ktoré sa nachádzajú pred bankrotom a pritom si samé opasok utiahnuť nemienia," dodal Danko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu