Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Flašíková-Beňová: Doprava je najväčší problém BSK

Monika Flašíková Beňová
Monika Flašíková Beňová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Doprava je najväčší problém, ktorý trápi obyvateľov Bratislavského kraja. Kraj sa spolu s vládou a mestom musí sústrediť na doriešenie novej železničnej stanice, integrovanej dopravy, zvýšiť dostupnosť verejnej dopravy aj investovať do infraštruktúry.

Na dnešnej tlačovej besede to povedala krajská poslankyňa a kandidátka na post predsedníčky Bratislavského samosprávneho kraja v jesenných regionálnych voľbách Monika Flašíková Beňová (Smer-SD).

Ako povedala Flašíková Beňová, predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo hovorí o megalomanských plánoch novej železničnej stanice Filiálka a tunela pod Dunajom, no nedokázal presvedčiť kompetentných v Bruseli, aby projekt podporili. Podľa Flašíkovej Beňovej sa s ministrom dopravy Jánom Počiatkom zhodli na predstave novej železničnej stanice na Trnavskom mýte, ktorá bude ľahko dostupná pre zastávky MHD a zároveň vhodným miestom na vybudovanie Bratislavského centrálneho parku s rozlohou niekoľkých hektárov. "Bratislava by tak získala nielen novú železničnú stanicu, ale po rokoch aj nový zelený priestor na oddych a športovanie,"  tvrdí Flašíková Beňová. 

Flašíková Beňová zdôraznila, že zabezpečenie kvalitnej a dostupnej verejnej dopravy patrí medzi najdôležitejšie verejné služby, ktoré kraj poskytuje obyvateľom. Flašíková Beňová tiež uvažovala o zavedení verejnej dopravy v kraji cez víkend zadarmo, a ako dodala, podľa prepočtov odborníkov by náklady pre kraj boli 1,2 milióna eur ročne. 

Flašíková Beňová tiež spomenula, že Bratislavská integrovaná doprava (BID) sa rozbieha príliš pomaly a s malým pokrytím. Považuje za potrebné rozšíriť BID o SMART technológie, konkrétne zjednotiť grafikony a zjednodušiť cestovanie, zaviesť inteligentné dopravné technológie a v spolupráci s mestami a obcami zriadiť odstavné parkoviská. 

Ako tiež uviedla Flašíková Beňová, s ministrom Počiatkom sa zhodli, že výstavba nultého obchvatu D4 by mala začať úsekom, kde sa napojí na R7, aby práce na R7 mohli začať o dva roky skôr. Na záver poslankyňa vyjadrila radosť nad tým, že ministerstvo dopravy bude využívať PPP projekty práve v Bratislavskom kraji, ktorý má podľa Flašíkovej-Beňovej najlepšie predpoklady zo všetkých ostatných krajov na najbližšie obdobie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu