Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Novinka od Počiatka: Bratislavskú diaľnicu idú spoplatniť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pätnásťkilometrový diaľničný úsek, ktorý prechádza našim hlavným mestom, už nebude zadarmo. Ministerstvo dopravy od Nového roka ráta s jeho spoplatnením. Bratislava by si tak ročne mohla prilepšiť o desať miliónov eur.

Podľa terajšieho návrhu ministerstva by sa spoplatnenie dotklo iba kamiónov, ktoré cez hlavné mesto tranzitujú. Podľa informácií, ktoré zverejnili Hospodárske noviny, by tak kamionista za jeden prejazd slovenskou metropolou zaplatil 2,8 eura. Zástupkyňa dopravnej firmy pre HN už potvrdila, že sa z poplatkov nejako pokúsia vykľučkovať.

Ministerstvo dopravy zdôvodnilo svoj návrh tým, že bratislavskú diaľnicu kamióny opotrebúvajú rovnako ako ktorékoľvek iné úseky, preto by aj za ňu mali platiť mýto. Spoplatnenie by sa týkalo iba kamiónov, ktoré cez mesto prechádzajú a nemajú v ňom svoju konečnú stanicu. Štát vyrukoval aj s ďalšou výnimkou, od mýta oslobodí kamióny, ktorým prejazd mestom trvá dlhšie ako 45 minút. "Ak nejaký kamión prejde Bratislavou za menej ako 45 minút, je jasné, že ide o tranzit a mal by platiť. Nechceme spoplatňovať kamióny, ktoré majú nakládku a vykládku v Bratislave," povedal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Ministerstvo Jána Počiatka pritom chystá aj ďalšie zmeny v mýte pre kamióny. Rezort plánuje znížiť mýtne poplatky pre nové kamióny. Staršie vozidlá si budú musieť priplatiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu