Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Flašíková-Beňová podozrieva Freša z tunelovania kraja

Monika Flašíková-Beňová
Monika Flašíková-Beňová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kandidátka na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a poslankyňa Monika Flašíková-Beňová má pre opravy havárií v zariadeniach kraja podozrenie na tunelovanie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

V utorok preto podala podnet na prešetrenie na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), úrad podnet agentúre SITA potvrdil. K podozreniu na tunelovanie poslankyňu priviedla dnešná návšteva Strednej odbornej školy Polygrafickej v Bratislave, kde sa bola pozrieť na vykonané opravy. „Všetko nasvedčuje tomu, že na pokyn predsedu kraja Freša bol Bratislavský kraj dlhodobo tunelovaný firmami spriaznenými s SDKÚ,“ uviedla dnes na tlačovej konferencii Monika Flašíková-Beňová.

Na poslaneckom prieskume v SOŠ Polygrafická bola Flašíková-Beňová spolu s krajskými poslancami Miroslavom Baxom a Ivetou Hanulíkovou (obaja Smer-SD). Podľa Moniky Flašíkovej-Beňovej bolo na strednej škole za posledné tri roky vykonaných desať opráv za takmer 900-tisíc eur. Ani na jednu však nebolo vyhlásené verejné obstarávanie a všetky opravy boli urobené len ako havárie, doplnila.

Flašíkovú–Beňovú preto zaujímalo, prečo škola nežiadala o rekonštrukčné opravy alebo nedali do plánu opráv požiadavku na rekonštrukciu. „Podľa informácií, ktoré sme získali na poslaneckom prieskume, dostali školy pokyn od kraja, že na rekonštrukcie nie sú financie a potrebné práce majú byť nahlasované len ako havárie,“ uviedla Flašíková-Beňová. 

Podľa Flašíkovej-Beňovej je teda úplne evidentné, že na úrade BSK mali záujem odstraňovať havárie a nie robiť skutočné rekonštrukcie. „A usúdili, že odstraňovaním havárie môžu obchádzať zákon o verejnom obstarávaní,“ doplnila. Podľa poslankyne firmy vyberali v ponukovom konaní, výsledok však musia ohlásiť ÚVO a to kraj v 90 percentách prípadov nespravil.

Kandidátka na predsedu Bratislavského kraja v novembrových regionálnych voľbách Flašíková-Beňová má preto podozrenie na tunelovanie Bratislavského samosprávneho kraja. Podľa nej opravy na SOŠ Polygrafickej robili tri firmy. Zaujímalo by ju preto, ako boli tieto tri firmy v rámci ponukového konania vybrané. 

Pochybnou sa v SOŠ Polygrafická zdá Flašíkovej-Beňovej dvojnásobná oprava terasy, jedna za takmer 170-tisíc eur a druhá za vyše 6 500 eur. Podľa poslankyne na terase, ktorá je zamknutá a študenti na ňu nemajú prístup, vymenili iba kachličky a zábradlie.

Nerozumie tiež rekonštrukcii toaliet v časti určenej na odbornú prax za takmer 170-tisíc eur. Ako dodala, tieto toalety sa nepoužívajú a podľa niektorých rodičov študentov sú spravidla zamknuté. Sociálne zariadenia v časti, kde sa vyučuje, však podľa Flašíkovej-Beňovej opravené nie sú. 

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo ešte v pondelok 16. septembra poprel, že by opravy havárií v zariadeniach v pôsobnosti kraja boli nezákonné. Reagoval tak na článok v denníku Pravda o pochybných obchodoch za vyše 11 miliónov eur bez verejného obstarávania.

„Je vylúčené, aby boli robené v rozpore so zákonom aj vzhľadom na počet kontrol, ktoré tu máme na BSK, aj vzhľadom na úpravu vnútorných predpisov,“ uviedol v pondelok. Ako dodal vo vyše 400 budovách, ktoré kraj spravuje, našli za toto volebné obdobie 176 havárií, na oprave ktorých sa podieľalo 42 firiem. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu