Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Boj o bratislavského župana sa zostruje: Smer ženie Freša pred prokurátora!

Koláž. Pavol Frešo a Martin Borguľa. Zobraziť galériu (2)
Koláž. Pavol Frešo a Martin Borguľa. (Zdroj: SITA/topky.sk)

BRATISLAVA - Bratislavský župný poslanec Martin Borguľa (Smer) vo štvrtok podal trestné oznámenie na župana Pavla Freša, pre podozrenie zo spáchania zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní. Podľa Freša ide iba o ostrú kampaň jeho konkurentky Moniky Flašíkovej-Beňovej.

Kauza okolo havarijných stavov v bratislavskej župe dnes zaregistrovala svoje prvé trestné oznámenie. Martin Borguľa zo Smeru dáva bratislavskému županovi za vinu, že viacero župných budov dal opraviť vyhlásením havarijného stavu. Havarijný stav umožňuje zrýchliť výber firmy, ktorá opravu vykoná a obísť klasickú verejnú súťaž. "Priamym rokovacím konaním bez verejnej súťaže bolo od roku 2010 vykonaných približne 215 opráv havárií v celkovej sume 11 miliónov eur," vyhlásil Borguľa.Tvrdí, že mnohé zákazky získali vopred vybrané spoločnosti, ktoré sú navzájom majetkovo a personálne prepojené, pričom niektoré z nich majú prepojenie na ľudí z SDKÚ.

Martin Borguľa podal trestné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)

"Považujem toto konanie za zámerné tunelovanie finančných prostriedkov župy. Domnievam sa, že išlo o vedomé konanie organizovanej skupiny. Môžeme len odhadovať, koľko zo sumy 11 miliónov eur mohlo byť ušetrených a otázka je, v koho vreckách tieto peniaze skončili," zdôraznil Borguľa pred bránou Generálnej prokuratúry.  Podľa Borguľu pritom niektoré z firiem majú prepojenie aj na Igora Kuceja, bývalého pokladníka SDKÚ.

Frešo platil pokutu za Beňovú

Bratislavský župan Pavol Frešo tvrdí, že na župe je všetko v poriadku a problémy sa naopak diali počas éry Vladimíra Bajana, ktorému robila vicežupanku Monika Flašíková-Beňová. "Úrad pre verejné obstarávanie nám doručil pokutu 820-tisíc za rekonštrukciu Gymnázia na Grösslingovej. Rekonštrukcia sa realizovala za čias Moniky Flašíkovej-Beňovej," oponoval Frešo. Dodal, že kým za jeho éry sa havarijné zákazky rozdeľovali medzi 42 firiem, za Beňovej éry ich dostávali iba tri firmy.

Podľa Freša Borguľa iba kope za Moniku Beňovú, ktorá kandiduje na post bratislavskej županky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu