Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zlepšenie politickej kultúry: Smer navrhuje parlamentnú stráž

Pavol Paška, Jana Laššáková a Renáta Zmajkovičová
Pavol Paška, Jana Laššáková a Renáta Zmajkovičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ustanoviť inštitút parlamentnej stráže, ktorá by mohla zakročiť voči poslancom nerešpektujúcim predsedajúceho schôdze v rokovacej sále, navrhuje ako jedno z piatich ďalších opatrení na zlepšenie politickej kultúry a práce parlamentu predseda Národnej rady SR Pavol Paška.

"Aj pre mňa je to veľmi kontroverzné, ale dnes nemáme možnosť vymôcť zákon. Inšpirovali sme sa českým modelom. Verím, že tento inštitút nebude musieť nikto nikdy využiť," povedal dnes novinárom Paška. Predseda parlamentu zároveň konštatoval, že inštitút parlamentnej stráže nie je ničím neobvyklým, funguje napríklad aj v Európskom parlamente v Bruseli alebo susednom Česku.

Vládny Smer-SD tak reaguje na fyzický útok nezaradeného poslanca Alojza Hlinu voči poslancovi Smeru-SD Antonovi Martvoňovi, terajšia legislatíva totiž s podobným konaním nepočítala.

Rozšíriť by sa mali aj kompetencie predsedajúceho schôdze a mandátového a imunitného výboru. Rokovací poriadok dnes nedefinuje sankcie za fyzické napadnutie, za slovný atak môže poslancovi udeliť pokutu vo výške 166 eur. Po novom by zákonodarcovia nerešpektujúci zákon mohli dostať sankciu vo výške mesačného platu.

Smer-SD tiež navrhuje, aby poslanci nemohli svojvoľne stiahnuť svoje návrhy z rokovania po tom, ako sa o nich diskutovalo v pléne národnej rady. Viacerí zákonodarcovia opakovane predkladali identické zákony na rokovania schôdzí, pred hlasovaním ich stiahli a predložili ich na ďalšiu schôdzu. Vyhli sa tak tomu, že by ich parlament v hlasovaní odmietol a mohli by ich opätovne do NR SR predložiť až po uplynutí zákonom stanovej šesťmesačnej lehoty.

Paška chce v rokovacom poriadku upraviť aj podávanie interpelácií poslancov na členov vlády, kde sa poslanec Hlina opakovane domáhal účasti ministrov, ako o tom hovorí zákon. Z rokovacieho poriadku by sa zároveň mali vypustiť ustanovenia, ktoré už nie sú v dnešnej dobe aktuálne.

Návrhy Smer-SD dnes na poslaneckom grémiu predložil opozičným klubom, ktoré k nim majú do budúceho týždňa zaujať stanovisko. Rovnako môže opozícia podľa Pašku do budúceho týždňa pripraviť vlastné opatrenia. Po zladení návrhov na budúci týždeň sa otvorí druhé čítanie o novele rokovacieho poriadku v pléne, preruší sa, pozmeňujúce návrhy prerokujú výbory národnej rady a až potom sa pristúpi k definitívnemu hlasovaniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu