Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kandidátom pravice na predsedu TSK je zápasník Lohyňa

Jozef Lohyňa
Jozef Lohyňa (Zdroj: TASR)

TRENČÍN – Kandidátom pravicových strán na predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) je bývalý olympijský medailista a majster sveta v zápasení voľným štýlom Jozef Lohyňa. Predstavitelia všetkých pravicových strán v Trenčianskom kraji (SDKÚ-DS, KDH, SaS, Most-Híd, NOVA, OKS) svojho kandidáta predstavili na dnešnej tlačovej konferencii v Trenčíne.

Lohyňa je tak tretím oficiálnym kandidátom na post predsedu TSK. Okrem neho bude kandidovať exminister obrany Jaroslav Baška, ktorého nominovala strana Smer–SD a nezávislý kandidát Ľubomír Žabár.

Ten za Smer–SD kandidoval aj na primátora Trenčína, strana jeho kandidatúru napokon stiahla a podporila súčasného primátora Richarda Rybníčka. Ochotu kandidovať na predsedníčku TSK deklarovala aj exposlankyňa trenčianskeho mestského zastupiteľstva Renáta Kaščáková (SaS), ktorej podmienkou však bolo, aby ju podporila celá pravica.

Podľa krajskej šéfky KDH Anny Záborskej sa dohoda pravicových strán o kandidátovi na predsedu TSK rodila dlho, no výsledkom je skutočnosť, že Trenčiansky kraj môže byť pre ostatné slovenské kraje príkladom zomknutosti pravice.

"Dohodli sme sa tiež na tom, že týchto šesť strán postaví spoločnú kandidátku na poslancov Trenčianskeho samosprávneho kraja," skonštatovala Záborská. Konštruktívnosť pravice, ktorá vyústila do dohody na spoločnom kandidátovi ocenil aj krajský šéf SDKÚ-DS Martin Fedor. Pravica podľa neho ponúka voličom silnú alternatívu k súčasnému zaostávaniu Trenčianskeho kraja.

Ako povedal Lohyňa, už niekoľko rokov uvažoval o svojom ďalšom posune a ponuka pravicových strán ho potešila. Jeho krédom je vniesť do politiky zásady fair – play, ktorými sa riadil počas svojej športovej kariéry. „Chcel by som vrátiť tomuto kraju to, čo mi dal počas mojej športovej kariéry,“ doplnil Lohyňa. Ako dodal, do politiky vstupuje ako bežný občan, problematiku kraja dobre pozná a na politickú scénu vstupuje s čistým štítom.

Päťdesiatročný rodák zo Zlatých Moraviec Jozef Lohyňa počas 15-ročného pôsobenia vo federálnej i slovenskej reprezentácii štartoval na troch olympijských hrách (OH), osemkrát na majstrovstvách sveta a bol desaťnásobným účastníkom majstrovstiev Európy. V roku 1992 bol na OH v Barcelone vlajkonosičom československej výpravy, národnú vlajku niesol aj na OH 1996 v Atlante, už v reprezentácii Slovenska.

Pri príležitosti osláv 100. výročia založenia zápasenia na Slovensku ho v Košiciach vyhlásili za najlepšieho slovenského zápasníka uplynulého storočia. Okrem toho sa hrdí aj titulmi najúspešnejší športovec ČSFR (1990) či Cenou fair play - rytier športu. Na OH v juhokórejskom Soule v roku 1988 získal bronzovú medailu, zdobí ho zlato, striebro i bronz z majstrovstiev sveta, z kontinentálnych šampionátov priviezol štyri bronzové a jednu striebornú medailu. V súčasnosti sa Lohyňa venuje podnikaniu, je majiteľom obchodu s hokejovými potrebami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu