Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Partizánske sa poslanca nevzdalo: Kraj ich bude mať opäť 45

Primátor Jozef Božik
Primátor Jozef Božik (Zdroj: TASR)

TRENČÍN – Trenčiansky samosprávny kraj by mal mať v budúcom volebnom období 45 poslancov. Občania si ich budú voliť už v deviatich volebných obvodoch. Pôvodne chcel kraj počet poslancov znížiť na 44, o jedného mal prísť obvod Partizánske.

Poslanec a primátor Partizánskeho Jozef Božik však presadil svoj pozmeňujúci návrh, keď počet poslancov v obvode Partizánske ostal nezmenený, teda štyria. Obvod mal pôvodne prísť o obec Veľké Uherce, ktoré chcela župa presunúť do okresu Prievidza. Na návrh Božika poslanci obec ponechali v obvode Partizánske a presunuli tam aj obce Radobica a Horná Ves, ktoré pôvodne spadali do obvodu Prievidza.

Božik kritizoval kraj za to, že práve tento obvod by mal prísť o jedného poslanca. „Územie Hornej Nitry nie je okres Prievidza, ale aj okres Partizánske. Bol by som rád, keby Horná Nitra mala aj naďalej 14 poslancov,“ skonštatoval Božik.

Župu zároveň obvinil z toho, že takto koná cielene, čo je podľa jeho slov dôsledok prehlbujúceho sa sporu medzi vedením kraja a ním. Náklady na jedného poslanca sú podľa neho asi 10-tis. eur, čo je podľa jeho slov oveľa menej, ako kraj ročne dáva Trenčianskej televízii.

Volebný obvod Bánovce nad Bebravou budú zastupovať traja poslanci, Ilavu piati, Myjavu dvaja, Nové Mesto nad Váhom piati, Partizánske štyria, Považskú Bystricu piati, Púchov traja a Trenčín osem. Najviac volených zástupcov, a to desať, bude mať volebný obvod Prievidza. Podľa zákona o samosprávnych krajoch má na jedného poslanca pripadať 12 000 až 15 000 obyvateľov, presný počet poslancov určuje zastupiteľstvo.

Okrem poslancov si budú obyvatelia v sobotu 9. novembra voliť aj nového predsedu samosprávneho kraja. Doteraz svoju kandidatúru potvrdili Jaroslav Baška (Smer-SD), Jozef Lohyňa (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS, OKS, Nová väčšina) a Ľubomír Žabár (nezávislý). Súčasný župan Pavol Sedláček o svojej prípadnej kandidatúre stále mlčí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu