Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trnka s Tichým vo funkciách končia, Čižnár: Nie sú to žiadne čistky

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka končí vo funkcii námestníka generálnej prokuratúry, Ladislav Tichý opúšťa funkciu prvého námestníka. Informoval o tom na dnešnej tlačovej besede nový generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

"Došlo k výmene na najvyšších funkciách. Pán doktor Trnka ma sám požiadal o zrušenie poverenia," uviedol Čižnár. "Pán doktor Tichý mi ponúkol svoju abdikáciu sám, to si nesmierne vážim," dodal Čižnár s tým, že k výmenám tak dochádza bez škandálov. "Nie sú to žiadne čistky," poznamenal. Kto obsadí uvoľnené funkcie, ešte nie je známe. "Je to tiež proces, ktorý trvá dlhšie. Je vyhlásené výberové konanie," doplnil. Tichý bude po novom pracovať na tzv. oddelení C, kde sa podľa Čižnára napríklad preskúmavajú súdne rozhodnutia. Trnka pôjde na organizačný a kontrolný odbor. Generálny prokurátor zároveň poprel medializované informácie o tom, že by Jozefovi Čentéšovi ponúkol post námestníka. "Ja som sa s pánom Čentéšom stretol v pondelok ako s viacerými ľuďmi. Preberali sme otázky, ako zlepšiť činnosť trestného úseku. Povedal som mu, že bude vyhlásené výberové konanie, ak chce, nech sa tam prihlási. To, že som mu ponúkol tú funkciu, pán Čentéš poprel v dvoch mailoch," reagoval Čižnár na zverejnené informácie. Čentéš podľa jeho slov môže byť námestníkom, ale musí ísť do výberového konania a musí byť úspešný, "Nie je mojou prioritou, aby som riešil len Čentéša," ukončil. Medializované informácie, že prvým námestníkom bude René Vanek, Čižnár nevyvrátil ani nepotvrdil. "Ja sa netajím, že by som si Vaneka vedel po svojom boku predstaviť, ale ja neurčujem poradie,"

Čentéš dnes potvrdil Čižnárove slová, že pri ich stretnutí ho okrem iných vecí informoval o možnosti zúčastniť sa na výberovom konaní na pozíciu námestníka generálneho prokurátora. "To znamená, že mi nebola ponúknutá táto funkcia, ale iba možnosť sa o ňu uchádzať. K tomu dodávam, že nemám v úmysle zúčastniť sa na výberovom konaní na funkciu námestníka generálneho prokurátora," uviedol Jozef Čentéš.
 

Poverený výkonom funkcie námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek, teda funkciou, ktorú doposiaľ zastával Trnka, je dočasne riaditeľ odboru osobitného určenia Peter Šufliarsky. "Potom do tej funkcie nastúpi ten, ktorý bude úspešný vo výberovom konaní," ozrejmil generálny prokurátor. Na iných postoch vrátane riaditeľov odborov zrejme tiež dôjde podľa Čižnára k zmenám, ale až keď bude ustálené najvyššie vedenie.

"Pokiaľ ide o zmeny v organizácii, tieto zmeny budú, ale pochopte sami, že to nie je otázka dní, týždňov, ale mesiacov," konštatoval. Odbor osobitného určenia nechce Čižnár zrušiť úplne. "Moja predstava je, že ten odbor pravdepodobne ako taký zanikne a bude začlenený pod trestný odbor, kde bude mať formu oddelenia. O konkrétnej náplni sa dohodnem s novým vedením, ukáže to však najmä potreba kompetencií - či ich zúžiť alebo rozšíriť," vysvetlil. Na konci jesene bude mať podľa vlastných slov hotový organizačný poriadok.

Čižnárovými prioritami bude boj proti daňovým únikom a domácemu násiliu. Zdôraznil však, že nikdy nepovedal, že sa nezaujíma aj o boj proti korupcii. "Korupciu rieši najmä špeciálny prokurátor, ale nepovedal som, že s ním nebudem konzultovať veci, ako sa v tejto oblasti pohnúť," dodal. Na daňových únikoch však podľa Čižnára štát stráca stovky miliónov eur a ekonomika je v kríze. "Mám prioritu postihovať ľudí, ktorí tie dane neplatia a nie, aby na to doplácali normálni ľudia tým, že sa budú dane zvyšovať," hovoril o svojich zámeroch nový generálny prokurátor. V blízkej budúcnosti sa chce stretnúť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom aj policajným prezidentom Tiborom Gašparom, aby sa dohodli na ďalšej spolupráci. Takéto porady kedysi podľa neho bývali pravidelne. Čižnár chce túto tradíciu, ktorá už v poslednom čase nefungovala, opäť zaviesť. V dohľadnom čase sa chce Čižnár stretnúť aj s krajskými prokurátormi. "Boli otázky, či ich budem odvolávať. Momentálne ich všetkých poznám, nemám potrebu meniť ani jedného krajského prokurátora. Čas ukáže," povedal.

Prezident Ivan Gašparovič vymenoval Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora 17. júla. Čižnára poslanci za vládny Smer-SD zvolili za ďalšieho kandidáta na post generálneho prokurátora 18. júna. Opoziční zákonodarcovia sa na voľbe nezúčastnili. Opozícia novú voľbu generálneho prokurátora považuje za protiústavnú, keďže 17. júna 2011 parlament zvolil v tajnej voľbe za kandidáta Jozefa Čentéša. Smer-SD bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie. Prezident Ivan Gašparovič po roku a pol od Čentéšovho zvolenia verejnosť informoval, že do funkcie ho nevymenuje. Spor o vymenovanie Čentéša je v súčasnosti na ústavnom súde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu