Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ústavný súd rieši námietkovú vojnu v kauze Čentéš

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš

KOŠICE - Na dnešnom neverejnom zasadaní nultý senát Ústavného súdu SR zložený z predsedu Rudolfa Tkáčika a sudkýň Ľudmily Gajdošíkovej a Ivetty Macejkovej nevyhovel námietke predpojatosti proti sudcom ÚS Jánovi Auxtovi a Ľubomírovi Dobríkovi, ktorú vzniesol Jozef Čentéš. Sudcovia Ján Auxt a Ľubomír Dobrík tak nie sú vylúčení z výkonu sudcovskej funkcie.

Títo ústavní sudcovia mali rozhodovať v konaní o námietke predpojatosti podanej 14. februára 2013 prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom. Nultý senát ÚS vznikol na základe dodatku k rozvrhu práce ÚS SR na obdobie od 1. marca 2013 do 28. februára 2014.

Ústavný súd ním reagoval na množstvo námietok zaujatosti voči ústavným sudcom, ktoré podávali prezident SR Ivan Gašparovič a Jozef Čentéš. Nebola namietaná len jediná sudkyňa z trinástich sudcov, takže nemal kto rozhodnúť o sťažnosti Jozefa Čenéša, ktorý namietal, že prezident republiky Ivan Gašparovič tým, že ho nevymenoval za generálneho prokurátora, porušil jeho práva.

Odblokovať ústavný súd sa pokúsila vládnuca väčšina poslancov za Smer-SD 30. apríla novelou Zákona o organizácii a o konaní pred ústavným súdom. Novelu na ústavnom súde 21. mája napadla skupina 49 opozičných poslancov NR SR, označila ju za neústavnú a žiadala, aby ÚS pozastavil jej účinnosť. Ústavný súd 5. júna na neverejnom zasadaní pléna predbežne prerokoval návrh, prijal ho na ďalšie konanie a pozastavil účinnosť novely.

Podľa skupiny poslancov schválená novela zákona nie je v súlade s princípom právneho štátu, porušuje zákaz retroaktivity, neguje už bývalé rozhodnutie ÚS, popiera opozíciu v demokratickom štáte, porušuje právo na spravodlivé súdne konanie a ani nie je v súlade s Bangalórskymi princípmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu