Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prvým námestníkom Čižnára sa stal Vanek

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dnes vymenoval do funkcie prvého námestníka generálneho prokurátora Reného Vaneka. Ako informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová, Vanek bude post zastávať od 10. augusta.

Vanek bol spolupracovníkom Čižnára aj na bratislavskej krajskej prokuratúre, kde Čižnár pred menovaním za generálneho prokurátora pôsobil ako krajský prokurátor. Vanek tam bol Čižnárovým námestníkom pre netrestný úsek. Funkcia prvého námestníka generálneho prokurátora sa uvoľnila po Ladislavovi Tichom, ktorý z tohto postu riadil aj celú prokuratúru v období, keď generálny prokurátor nebol zvolený. Po menovaní Čižnára sa Tichý postu vzdal.

Do funkcie námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek Čižnár vymenoval od dnešného dňa Petra Šufliarskeho. Ten bol touto funkciou poverený odvtedy, čo na post abdikoval Dobroslav Trnka.

Na uvoľnený post v čele bratislavskej krajskej prokuratúry, ktorý v nedávnej minulosti zastával Čižnár, oddnes menoval Ivetu Kopčovú. „Výberová komisia, ktorej členov navrhuje Rada prokurátorov Slovenskej republiky, predložila generálnemu prokurátorovi informáciu o uchádzačoch, ktorí splnili podmienky v súlade so zásadami prijatými Radou prokurátorov Slovenskej republiky a úspešne absolvovali výberové konanie," vysvetlila postup pred menovaním Tökölyová.

Generálny prokurátor informáciu prijal a odporúčaných úspešných kandidátov akceptoval. Rada prokurátorov Slovenskej republiky všetkých troch úspešných kandidátov generálnemu prokurátorovi odporučila na vymenovanie. Čižnár krátko po svojom menovaní avizoval, že na vedúce posty v prokuratúre budú výberové konania.

Prezident Ivan Gašparovič vymenoval Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora 17. júla. Čižnára poslanci za vládny Smer-SD zvolili za ďalšieho kandidáta na post generálneho prokurátora 18. júna. Opoziční zákonodarcovia sa na voľbe nezúčastnili. Opozícia novú voľbu generálneho prokurátora považuje za protiústavnú, keďže 17. júna 2011 parlament zvolil v tajnej voľbe za kandidáta Jozefa Čentéša.

Smer-SD bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie. Prezident Ivan Gašparovič po roku a pol od Čentéšovho zvolenia verejnosť informoval, že do funkcie ho nevymenuje. Spor o vymenovanie Čentéša je v súčasnosti na ústavnom súde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu