Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SNS sa hnevá: Štát vytvoril podmienky pre čiernu prácu

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štát vytvoril podľa Slovenskej národnej strany (SNS) podmienky pre čiernu prácu. Strana preto žiada vládu, aby namiesto sprísňovania kontrol čiernej práce prijala opatrenia, ktoré umožnia podnikom znovu zamestnávať. Informovala o tom tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková. Podľa údajov ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny pracuje na Slovensku načierno 60 000 ľudí.

Podľa údajov ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny pracuje na Slovensku načierno 60-tisíc ľudí. Podľa SNS sa počet pracovníkov neregistrovaných oficiálne zvyšuje preto, lebo vláda začiatkom roka zaviedla podmienky, ktoré podporujú čiernu prácu.

"Zvýšenie daní a odvodov, zavedenie odvodových povinností pre dohodárov, administratívne zaťaženia, zmeny v Zákonníku práce, ktorými zamestnávateľom vzrástli náklady a znížili flexibilitu v pracovno-právnych vzťahoch, nie sú stimulmi motivujúcimi firmy a podnikateľov, aby oficiálne priznávali všetkých zamestnancov alebo prijímali nových," vysvetlil predseda SNS Andrej Danko.

Navyše, likvidačné opatrenia vlády vo vzťahu k živnostníkom a malým podnikateľom len v prvom štvrťroku tohto roka priniesli likvidáciu 186 malých firiem, čo predstavuje medziročný nárast o takmer 37 percent. Malé firmy sú však nezanedbateľným prvkom v oblasti zamestnávania i samozamestnávania a ich likvidácia prispieva k zvýšeniu nezamestnanosti.

Zánik mikrofirmy, pretože nie je oficiálne schopná spĺňať požiadavky, ktoré na ňu kladie štát, však neznamená, že zúčastnení nebudú v činnosti pokračovať neoficiálne. Opatrenia vlády sa však nedotkli len malých firiem. "Podmienky pre slovenský biznis sa podľa oficiálnych údajov zhoršili najviac od krízového roku 2009," uviedol. Pritom zvýšenie daní a odvodov neprinieslo ani vyššie príjmy do štátneho rozpočtu. 

SNS pripomína, že štát prichádza čiernou prácou o milióny eur. Pokiaľ však bude vláda zamestnávateľom podmienky len sťažovať, k hospodárskemu oživeniu, zvýšeniu zamestnanosti ani k poklesu čiernej práce nepríde. 

Podľa SNS namiesto teroru voči zamestnávateľom, namiesto represívnych opatrení, čiže namiesto zvýšenia kontrol čiernej práce a zadávania pokút, by mal štát opäť stimulovať zamestnávateľov k rozvoju firiem a prijímaniu nových zamestnancov oficiálnou cestou opätovným zavedením rovnej dane, znížením odvodového zaťaženia, zrušením odvodových povinností v prípade dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o vykonaní práce. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu