Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Danko varuje Čižnára: Očakávaj manipuláciu a politické tlaky

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) opäť vyzýva vládu i parlament, aby čo najrýchlejšie prijali systémové zmeny pri voľbe generálneho prokurátora. Pomôže to predísť možným problémom v budúcnosti, podobným tým, akých sme boli svedkami v ostatných mesiacoch. Vyhlásil to predseda strany Andrej Danko.

"Fakt, že generálny prokurátor bol zvolený len vďaka väčšine poslancov vládnej strany v parlamente úplne bez podpory opozície, už na začiatku vzbudzuje pochybnosti občanov o jeho nestraníckosti a nezávislosti," zdôraznil Danko s tým, že len skutočne nestranícka osobnosť v tejto funkcii je zárukou, že sa "pohne dopredu nefunkčný systém v trestnoprávnych konaniach vyšetrovania káuz, ktoré traumatizujú spoločnosť". Len generálny prokurátor nezávislý od politikov je podľa neho garanciou zákonnosti a dodržiavania práv a povinností každého občana a je schopný konať voči komukoľvek, kto porušil zákon, nezávisle od toho, na akom stupni v hierarchii spoločnosti stojí. 

"SNS rešpektuje fakt, že máme legitímne zvoleného generálneho prokurátora. Opätovne však zdôrazňuje potrebu zmeny systému jeho voľby tak, aby bol volený samotnými prokurátormi, a nie poslancami Národnej rady SR," vyhlásil Danko. 

"Budúcnosť bude skúškou charakteru Jaromíra Čižnára a bude len na ňom, ako sa vysporiada s možnou politickou manipuláciou a možnými politickými tlakmi. Že to ustojí, naznačuje SNS jeho doterajšie pôsobenie, odbornosť a rešpekt v odborných kruhoch," povedal predseda SNS. 

Sedem rokov, teda dĺžka funkčného obdobie generálneho prokurátora, je podľa neho dosť dlhý čas na to, aby "kompetentní pripravili a presadili koncepčné a systémové zmeny tak, aby sa v budúcnosti podobným patovým situáciám predišlo". "Pokiaľ im ide o Slovensko, ako deklarujú, a nie o výhody do najbližších parlamentných volieb, mali vytvoriť systém s mechanizmami vyvažovania zákonodarnej, výkonnej a súdnej moci, ktorý bude schopný fungovať bez ohľadu na to, aká politická strana alebo koalícia sa dostane k moci," vyhlásil Danko. 

SNS podľa neho verí, že v osobe Jaromíra Čižnára dostalo Slovensko osobnosť, ktorá sama bude iniciovať navrhované zmeny a dokáže tak verejnosti svoju nadstraníckosť a nezávislosť. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu