Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Danko: Generálnemu prokurátorovi nemôže predseda strany rozkazovať

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak má byť generálny prokurátor skutočne nezávislý, mali by ho voliť samotní prokurátori a nie poslanci v parlamente.

"Tak to nebude človek, ktorému zavolá ktorýkoľvek predseda strany: Sadni, ľahni, behni, toho stíhaj, toho nestíhaj. Ale bude to človek, ktorý bude mať osobnú autonómiu, nezávislosť pri rozhodovaní a nebude to poskok politikov," vyhlásil predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

Dodal, že nechce hodnotiť osoby Jozefa Čentéša, ktorého zvolila súčasná opozícia, ani Jaromíra Čižnára, ktorý je aktuálne kandidátom Smeru-SD. "Aj keď som poukazoval na to, že Čentéš pri skartácii Matovičovej výpovede morálne zlyhal," poznamenal.

V prípade Čižnára sa neobáva o jeho odbornosť, ale nezávislosť. "Každý človek, ktorý je krajským prokurátorom, musí byť právne vzdelaný a osobnosťou. Je nespochybniteľné, že je to odborník a fundovaný človek. Hovorím, že nesmie byť pochybnosť o tom, že nie je politizovaný," vyhlásil Danko.

Čižnár je totiž v súčasnosti bratislavským krajským prokurátorom. "My apelujeme na systémovú zmenu. A o tú by mal mať záujem každý, aj pán Čižnár, aj predseda vlády, aj predseda Národnej rady," zdôraznil Danko. 

"V minulosti som už niekoľkokrát hovoril, že problémom Slovenska je neoddelenie zákonodarnej, výkonnej a súdnej moci. Vládnuca strana alebo skupina strán tu chce ovládnuť všetko, kontrolné mechanizmy, súdy aj prokuratúru," dodal.

Generálneho prokurátora by podľa neho mali voliť samotní prokurátori na samosprávnom princípe, podobnom tomu, aký existuje v súdnictve.

Kandidátom Smeru-SD na generálneho prokurátora sa stal šéf bratislavskej krajskej prokuratúry Jaromír Čižnár. Vyhlásil to predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Róbert Madej (Smer-SD), ktorý 13. júna v Národnej rade (NR) SR Čižnárovu kandidatúru podal.

"Vychádzame z odporúčania Rady prokurátorov SR z januára tohto roka. Mám za to, že je to kandidát, ktorý spĺňa odborné a morálne kvality na to, aby mohol zastávať túto významnú funkciu," zdôraznil Madej s tým, že oceňuje Čižnárovo rozhodnutie súhlasiť s kandidatúrou.

"Má záujem pohnúť veci k lepšiemu," poznamenal Madej, podľa ktorého je stav na Generálnej prokuratúre dlhodobo problematický.

Jaromíra Čižnára parlamentu nezáväzne odporučila Rada prokurátorov SR. Neobsadenie postu generálneho prokurátora považuje Rada za nepriaznivé nielen pre samotnú prokuratúru, ale pre celú spoločnosť.

Opozícia žiadneho kandidáta nepredložila, podľa Ľudovej platformy je riadne zvoleným kandidátom Jozef Čentéš a kým nebudú doriešené kauzy spojené s jeho voľbou na Ústavnom súde SR, žiadneho iného kandidáta predkladať nebude.

Poslanci by mali voliť generálneho prokurátora na budúci týždeň na júnovej schôdzi NR SR, ktorá sa začne v utorok (18.6.). Voľbe by malo predchádzať vypočutie kandidáta na ústavnoprávnom výbore v pondelok 17. júna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu