Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Gašparovič na summite: Hlas nášho regiónu by malo byť počuť viac

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Región strednej, východnej a juhovýchodnej Európy má v rámci celoeurópskej diskusie o východiskách z krízy právo ponúknuť aj vlastné autentické riešenia. Malo by ho však byť počuť viac. Povedal to prezident SR Ivan Gašparovič v príhovore pred dvadsiatkou najvyšších predstaviteľov z krajín nášho regiónu, ktorí sa v bratislavskej Redute stretli v prvý deň 18. stredoeurópskeho summitu hláv štátov (Slovakia Summit 2013).

Podľa Gašparoviča máme právo ponúknuť vlastné riešenia, pretože nás na to oprávňujú výsledky obrovského úsilia, ktoré sme po rozpade bipolárneho rozdelenia Európy investovali do procesov celospoločenskej transformácie. "Aj preto by hlas nášho regiónu mal v celoeurópskej diskusii zaznieť naliehavejšie. S ambíciou dosiahnuť vyššiu mieru vnímania u našich partnerov na západe kontinentu," uviedol pred zhromaždenými.

Summit prezidentov krajín strednej, východnej a juhovýchodnej Európy , ktorý sa tento rok koná v Bratislave, je podľa Gašparoviča jediným prezidentským formátom, na ktorom sa každoročne stretávajú najvyšší predstavitelia z celého nášho regiónu, teda z členských, kandidátskych i ašpirantských krajín Európskej únie. Cieľom tohtoročného summitu je odpovedať aj na otázky, čo by sme mohli robiť lepšie a efektívnejšie či ako vrátiť občanom nádej, elán a dôveru v systém, dodal.

Najväčšia protokolárna akcia v histórii samostatnosti Slovenska sa začína dnes večerným slávnostným koncertom v bratislavskej Redute. Na Slovakia Summit 2013 prišlo 20 pozvaných hostí - prezidenti Rakúska, Rumunska, Čiernej Hory, Estónska, Macedónska, Litvy, Chorvátska, Ukrajiny, Poľska, Lotyšska, Bulharska, Moldavska, Maďarska, Srbska, Albánska, Slovinska, Česka, predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, ďalej predseda Predsedníctva Bosny a Hercegoviny a Atifete Jahjaga z Kosova.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu