Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezident si necháva zhotovovať knihy o sebe, platí to kancelária

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident Ivan Gašparovič si vo Vydavateľstve Matice slovenskej nechal zhotoviť dve publikácie, obe sú o ňom a obe zaplatí kancelária hlavy štátu. Za výrobu 200 kusov kníh s názvom Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej republiky, v roku 2012 a ďalších 200 s názvom Ivan Gašparovič: Prejavy a vystúpenia 2012 zaplatia 9 570 eur.

Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v centrálnom registri zmlúv. "Prvá je ročenkou a druhá sumárom prezidentových prejavov a vystúpení, prípadne mediálnych rozhovorov," vysvetlil hovorca prezidenta Marek Trubač.

Publikácie podľa neho sumarizujú každoročne rok mandátu prezidenta, výkon ústavných právomocí, domáce a zahraničné aktivity, prejavy a vystúpenia hlavy štátu doma a v zahraničí, zahŕňajú štatistiku podpísaných, vrátených a nepodpísaných zákonov či podania občanov do kancelárie prezidenta. Knihy sú určené pre potreby kancelárie a sú nepredajné.

"Dodávajú sa do odborných a univerzitných knižníc pre účely študijné, vedecké, archivačné," dodal Trubač. Hovorca hlavy štátu upozornil, že nejde o autorské dielo Ivana Gašparoviča, zostavovateľom publikácií je prezidentská kancelária.

"Podobné publikácie vydávajú aj iné hlavy štátov, napríklad bývalý český prezident Václav Klaus (Rok první až Rok desátý)," poznamenal ďalej Trubač. Knihy Václava Klausa sú však autorským dielom bývalého prezidenta, možno ich kúpiť v kníhkupectvách a za ich zhotovovanie neplatila Klausova kancelária.

"Čo sa týka publikácií Rok první až Rok desátý, tak sú vydané nákladom Knižného klubu," povedal Petr Fučík z tlačového odboru kancelárie českého prezidenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu