Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Šefčovič: Kríza v Európe prebúdza démonov minulosti

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Za krízu v Európe môže okrem finančníckej nenásytnosti a nezodpovednosti niektorých vlád v krajinách EÚ aj to, že mnohé inštitúcie, ako napríklad eurozónu, sme nepostavili na pevných základoch. Povedal to podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič počas dnešnej diskusie v priestoroch Európskeho informačného centra pri príležitosti Dňa Európy.

"Táto kríza je veľmi citeľná všade v Európe a ako keby prebúdzala démonov minulosti - netoleranciu, xenofóbiu, rasizmus, antisemitizmus, protiimigračné nálady," uviedol Šefčovič. Podľa neho prechádzame veľmi ťažkým obdobím. "Je potrebné veľmi veľa rozprávať o tom, čo túto krízu spôsobilo, akým spôsobom sa s ňou chceme vyrovnať. Že to neboli ani Gréci ani Portugalci, kto nás do tejto situácie dostal," uviedol podpredseda EK.

Problémom krízy je okrem iného aj veľký počet nezamestnaných mladých ľudí. "Momentálne sme v Európe v situácii, v akej sme neboli od druhej svetovej vojny. Máme 7,2 milióna mladých ľudí, ktorí sú nezamestnaní, nepokračujú vo vzdelávacom cykle, nie sú v žiadnom rekvalifikačnom programe, v podstate sú doma," opísal situáciu Šefčovič. Ako ďalej uviedol, má veľké obavy z toho, že generácia mladých ľudí, ktorá dostala možno najkvalitnejšie vzdelanie od druhej svetovej vojny, stráca ilúzie.

"Podpora sa poskytuje rôznymi spôsobmi, buď je to špeciálnou podporou pre malé a stredné podniky, ktoré - keď to zjednoduším - ako keby dostávali finančnú dotáciu na vytvorenie tohto miesta. Ale sú to aj rekvalifikačné programy pre mladých ľudí, ktorí majú kvalifikáciu, ale nevedia si v nej nájsť uplatnenie, a môžu získať dodatočnú kvalifikáciu, aby sa mohli zamestnať v inej oblasti," ozrejmil systém podpory eurokomisár. Od januára tohto roku funguje aj internetový portál EURES, kde si môžu mladí ľudia nájsť voľné pracovné pozície v celej EÚ.

Jedným z riešení problému nezamestnanosti mladých by podľa neho mohla byť zmena vzdelávacie systému. "Musíme dosť výrazným spôsobom zmeniť vzdelávací systém, ktorý máme v EÚ, lebo máme v niektorých profesiách jednoznačne nadbytok ľudí," povedal s tým, že takáto zmena je behom na dlhé trate.

"Dostávame sa do situácie, keď už v roku 2015 nám budú chýbať desaťtisíce informatikov, desaťtisíce špecialistov na počítačové technológie, ktorých si bude musieť EÚ zadovážiť zo zahraničia," poukázal Šefčovič. Podľa neho by sa v tomto smere malo viac využívať prepojenie teórie a praxe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu