Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Smer schválil novelu k sporu Čentéša a Gašparoviča

Predstavitelia strany Smer-SD
Predstavitelia strany Smer-SD (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanci Smeru-SD schválili novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR, ktorú parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Tým sa má podľa Smeru-SD vyriešiť patová situácia na ústavnom súde, ktorá vznikla v súvislosti s procesom voľby generálneho prokurátora.

Premiér Robert Fico pritom minulú stredu povedal, že národná rada zákon prerokuje v riadnom legislatívnom procese. „Vzhľadom na závažnosť problematiky, ktorú uvedený vládny návrh novely zákona o Ústavnom súde SR upravuje, navrhuje vláda prerokovať tento vládny návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní," píše sa v schválenom vládnom návrhu.

Kabinetu sa podľa Fica hromadia informácie o generálnej prokuratúre, ktoré naznačujú, že tam musí nastať výmena vo vedení. „Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer," konštatoval premiér po rokovaní vlády. Odmietol však konkretizovať informácie, ktorými disponuje, lebo je viazaný tajomstvom.

Na ústavnom súde vznikla patová situácia v dôsledku vyhlásenia účastníkov konania prezidenta Ivana Gašparoviča a zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ktorými odmietajú sudcov ústavného súdu pre predpojatosť. Ústavná sudkyňa Marianna Mochnáčová ostala jediná, voči ktorej ani prezident ani Čentéš nevzniesli námietku.

„Výsledkom je faktický stav, keď nie je možné zabezpečiť konanie a rozhodovanie ústavného súdu v rozsahu jemu Ústavou Slovenskej republiky zverených právomocí, keďže takmer všetci jeho sudcovia sú vylúčení, resp. ich predpojatosť je namietaná účastníkmi konania. Toto vedie k stavu, keď podľa platnej právnej úpravy nie je možné rozhodnúť nielen vo veci samej, ale ani len o týchto námietkach účastníkov konania,“ uvádza sa vo vládnom materiáli.

Podľa novelizácie zákona by sa mala uplatňovať doktrína nevyhnutnosti vyplývajúca z tzv. Bangalórskych princípov správania sa sudcov. Doktrína umožňuje pojednávať a rozhodovať vo veci sudcovi, ktorý by bol inak vylúčený, lebo ak by sa tak nestalo, viedlo by to k nespravodlivosti, respektíve odopretiu spravodlivosti. Predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková sama navrhovala uplatňovať doktrínu nevyhnutnosti.

Na základe schválenej právnej normy o Čentéšovej sťažnosti aj návrhu na predbežné opatrenie, ktorým chce zabrániť novej voľbe kandidáta na šéfa prokuratúry, bude rozhodovať pôvodne prvý vyžrebovaný senát v zložení Peter Brňák, Milan Ľalík a Marianna Mochnáčová, pričom Brňák a Ľalík boli pôvodne na základe Čentéšovej námietky ústavným súdom z rozhodovania vylúčení.

"Na konania začaté predo dňom účinnosti tohto zákona sa použije tento zákon," uvádza sa v novele. Novela by po podpísaní prezidentom mala nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia v zbierke zákonov.

Strany Ľudovej platformy prijatú novelu pre jej retroaktivitu napadnú na ústavnom súde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu