Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci Smeru a premiér odignorovali zasadanie výboru ku Generálnej prokuratúre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci parlamentného brannobezpečnostného výboru sa dnes nedozvedia, pre aké závažné skutočnosti na Generálnej prokuratúre (GP) prijala vláda novelu o Ústavnom súde SR v zrýchlenom režime. Rokovanie výboru, ktorého jediným bodom bola správa o aktuálnom stave na GP, sa totiž skončilo skôr, ako sa začalo. Dôvodom bola neprítomnosť väčšiny poslancov. Neprišiel ani premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý mal správu predniesť.

Na rokovanie sa dostavili len štyria opoziční poslanci Alojz Hlina, Daniel Lipšic (obaja nezaradení), Richard Vašečka (OĽaNO) a Ľubomír Galko (SaS). Členovia vládneho Smeru-SD neprišli, vraj pre pracovnú zaneprázdnenosť. Opozícia za tým vidí aroganciu moci, zbabelosť a neúctu k ľuďom. Nazdáva sa, že poslanci Smeru-SD svoju neprítomnosť koordinovali. Bude iniciovať ďalšie rokovanie výboru k stavu GP.

"Mali sme rokovať o tom, že na Generálnej prokuratúre je dramatická situácia. Za to ale zodpovedajú tri osobné nominácie pána premiéra, pán Trnka, ktorý si zamieňa verejnú inštitúciu s eseročkou v kauze Glance house. Pani Macejková, ktorá manipuluje na Ústavnom súde so spismi a pán Harabin, ktorý je osobný priateľ narkobaróna. To sú tri osobné nominácie pána premiéra, je to jeho vizitka," reagoval na vývoj vo výbore Lipšic. Premiérovu neúčasť na výbore označil za "prejav veľkej zbabelosti".

Ficovu neprítomnosť kritizoval aj Vašečka, ktorý rokovanie výboru inicioval. "Premiér Fico nie je nejaký samovládca, ktorý nepríde na rokovanie. Je to neslušné voči občanom," povedal Vašečka, podľa ktorého dnes sociálni demokrati neprišli na rokovanie úmyselne, aby výbor nemohol o stave prokuratúry hovoriť. Zdôraznil, že ľudia si zaslúžia poznať pravdu, preto bude premiéra opäť žiadať o informácie. Podľa Vašečku by mala vláda ochotne informovať poslancov.

"Vláda nemá v kompetencii zadržiavať nejaké informácie a zároveň nimi argumentovať, že musí ohýbať právo ako v prípade skráteného konania," vyhlásil.

"Keď opozícia dostala pozvánku od predsedu vlády rokovať o riešení tohto problému, tak sa odmietla zúčastniť. A teraz pred kamerami predvádza politický cirkus, na ktorom sa Smer-SD zúčastňovať nemieni," reagoval na kritiku opozície šéf výboru Jaroslav Baška (Smer-SD).

Vašečka k iniciovaniu schôdze pristúpil po tom, ako Fico nereagoval na jeho výzvu a neprišiel na minulotýždňové rokovanie výboru. Verejnosť sa preto podľa neho nedozvedela, prečo premiér porušil svoje slovo o tom, že novela zákona o organizácii Ústavného súdu SR nepôjde do skráteného legislatívneho konania.

Na dnešnom zasadnutí chýbali aj dvaja opoziční poslanci Andrej Hrnčiar (Most-Híd) a Martin Fedor (SDKÚ-DS). Vašečka vysvetlil, že títo neprišli zo zdravotných a osobných dôvodov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu