Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nový dôkaz pádu vlády: Radičová v SMS tvrdí, že nebude spájať hlasovania!

SMS medzi bývalou premiérkou a predsedom parlamentu
SMS medzi bývalou premiérkou a predsedom parlamentu (Zdroj: SITA, SME)

BRATISLAVA - O spojení hlasovania o eurovale s dôverou vláde Ivety Radičovej sa rozhodovalo až deň pred pádom. Svedčí o tom SMS, ktorú vtedajšia premiérka vlády poslala predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi 38 hodín pre hlasovaním v parlamente. Sulík správu s usvedčujúcim textom ukázal so súhlasom Radičovej denníku SME.

„Dohodli sme sa, že budeme rokovať. A nespájam to s dôverou vláde, čo bola vaša požiadavka. Nepodpisujem sa pod návrat Fica,“ píše sa v SMS, ktorá pochádza z rána 10. októbra, kedy sa večer v Liberálnom dome uskutočnila posledná koaličná rada pred pádom vlády. Deň po tom SaS nehlasovala za vstup Slovenska do eurovalu, čím nevyslovila dôveru vlastnej vláde.

Zo znení správ vyplýva aj to, že vzťah medzi vtedajšou premiérkou a predsedom parlamentu bol pomerne formálny. Radičová SMS so spomínaným textom z 10. októbra nevylučuje a tvrdí, že SMS správy si síce neodkladá, no nemá problém s tým, aby ju Sulík zverejnil. Hovorí, že o spojení hlasovania s dôverou vláde sa rozhodovalo na koaličnej rade v ten deň večer a do poslednej chvíle verila, že s SaS nájdu kompromis.

Vláda 11. októbra padla po tom, čo SaS ani Smer za euroval nezahlasovali. V opakovanom hlasovaní potom parlament nevyslovil kabinetu dôveru, Smer za euroval zahlasoval, takže prešiel aj bez súhlasu SaS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu