Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Muňko: Za nezamestnanosť nemôže Zákonník práce, môže sa však ešte meniť

Dušan Muňko
Dušan Muňko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezamestnanosť na Slovensku ovplyvňuje celosvetový ekonomický vývoj, nie novela Zákonníka práce z dielne Smeru-SD. V rámci pokračujúcej rozpravy na dnešnej mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR to vyhlásil poslanec vládnej strany Dušan Muňko.

"Ak má podnikateľ objednávky, nepotrebuje nikomu viacnásobne predlžovať krátkodobú pracovnú zmluvu, neobáva sa súbehu výpovede a odstupného a nepotrebuje stavať svojich zamestnancov do role falošných živnostníkov," argumentoval zákonodarca, ktorý pôsobí aj ako šéf Sociálnej poisťovne.
     
Smer-SD si podľa neho stojí za záväzkom, že ak vlani schválená novela pracovného kódexu bude firmám v praxi spôsobovať konkrétne problémy, znenie Zákonníka práce opäť upraví. "Ale musia to byť jasné fakty, nie domnienky. Doteraz sa neukázalo nič viac ako názory, domnienky a želania," odkázal opozícii, ktorá dnešnú schôdzu venovanú problematike nezamestnanosti iniciovala.
      
Napriek limitom v podobe celoeurópskej recesie má vláda podľa Muňka viaceré možnosti na stabilizovanie a obrat situácie. Potrebné je napríklad stabilizovať zahraničných investorov na Slovensku, čo sa kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) podľa neho darí. Dobrým krokom je aj stabilizácia štátneho rozpočtu zo začiatkom tohto roka, mobilizácia čerpania eurofondov či oživovanie agrosektora napríklad cez podporu výroby domácich potravín, myslí si Muňko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu