Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sulík: Pravica chce verejnú voľbu šéfa NKÚ

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA – Pravica požaduje verejnú voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Ako povedal dnes predseda SaS Richard Sulík po rokovaní s predsedami strán Ľudovej platformy, pravica nevidí dôvod, aby poslanci hlasovali tajne. Pripomenul, že na základe povolebných dohôd post predsedu NKÚ obsadí SaS.

„Odmietame teatrálne gestá Roberta Fica a to, že on bude diktovať opozícii,“ povedal s tým, že žiadne pozvanie od Fica zatiaľ k voľbe šéfa NKÚ nedostali. Fico ho avizoval minulý týždeň „Je to obláčik, ktorý Fico vypustil,“ povedal. Podľa neho SaS nevidí dôvod hovoriť s Ficom o NKÚ. Premiér by mal splniť slovo, ktoré pred rokom opozícii dal.

Sulík dnes vysvetľoval partnerom aj svoj výrok z kongresu SaS, podľa ktorého súperom liberálov je Fico, ale nepriatelia sedeli v koaličnej rade. „Táto vec je zo sveta. Áno, povedal som to na kongrese pred našimi členmi. Vysvetlil som kontext a dôvody. Myslím, že vysvetlenie postačilo,“ povedal. Podľa neho SaS je spoľahlivý partner a má záujem o spoluprácu opozičných strán. „Kde je spolupráca potrebná, tam spolupracovať vieme,“ dodal.

Pre Sulíka sú teraz prioritou regionálne voľby. Po odstúpení Juraja Miškova z vyjednávacieho tímu v Bratislavskom kraji bude viesť rokovania Sulík, ak ho tým poverí Republiková rada. Zároveň opozičných partnerov informoval o dianí v SaS.

„Všetci vieme, že naši kolegovia sa pomaly zberajú. Hľadajú zámienku. Moja snaha nájsť prienik vyšla nadarmo,“ vyhlásil. V tomto momente nie je podľa Sulíka isté, koľko poslancov vie SaS garantovať na májovej schôdzi parlamentu. Malo by to byť podľa neho šesť až sedem poslancov. Sulík sa v utorok stretol s Jozefom Kollárom, ktorý nevylúčil svoj odchod zo strany. Má sa rozhodnúť do májovej schôdze parlamentu spolu s tými, ktorí ho podporovali vo voľbách predsedu strany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu