Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žitňanská kritizuje dočasné prideľovanie sudcov na vyššie súdy

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalá ministerka spravodlivosti a poslankyňa Lucia Žitňanská tvrdí, že sa dnes ukázalo, prečo bolo treba cez novelu zákona o advokácii expresne a bez pripomienkového konania meniť zákon o súdoch.

Žitňanská poukazuje na dnešné rokovanie Súdnej rady SR, ktorá rozhodla o dočasnom pridelení troch okresných sudcov na najvyšší súd a o ročnej stáži sudkyne Heleny Kožíkovej na súdnej rade. Tieto rozhodnutia by za Žitňanskej éry neboli možné. Ešte koncom minulého roka platilo, že súdna rada mohla dočasne prideliť sudcu na zabezpečenie riadneho chodu súdnictva len na súd toho istého stupňa, ak tam bolo voľné miesto.

Podľa starých pravidiel, ktoré sa však už zmenili, aj na stáž na súdnu radu alebo na ministerstvo mohol ísť sudca maximálne na tri mesiace a rozhodoval o tom minister. Novelizáciou sa však pravidlá zmenili.

"Okrem toho, že bolo treba udržať spoľahlivého spojenca predsedu najvyššieho súd, sudcu (Juraja) Sopoligu, na stáži na ministerstve dlhšie ako tri mesiace, bolo treba urobiť cestu ďalším pár sudcom z okresných súdov na Najvyšší súd SR bez riadneho výberového konania," tvrdí Žitňanská. Podľa jej slov nešlo o žiadnu urgentnú potrebu. "Ide o účelový krok, ktorý vyhovuje akurát tak (Štefanovi) Harabinovi. Doplatia naň ľudia, ktorí očakávajú kvalitné, dôveryhodné rozhodovanie najvyššieho súdu," dodala poslankyňa.

Žitňanská hovorí, že poslanci Smeru v ústavnoprávnom výbore v druhom čítaní k zákonu o advokácie usúdili, že je treba bez pripomienkového konania urgentne otvoriť aj zákon o súdoch, a to práve v časti dočasné pridelenie sudcu a stáž sudcu. Proti nebol ani minister spravodlivosti Tomáš Borec.

"Takže od nového roka môže aj sudca okresného súdu ísť dočasne na dva roky súdiť napríklad na najvyšší súd bez toho, aby prešiel výberovým konaním a na stáž napríklad na súdnu radu tiež na dva roky. Rozhoduje o tom samotná súdna rada," vysvetlila Žitňanská. Poslanci zmeny zdôvodňovali potrebou riešiť nerovnomerné zaťaženie súdov. V prípade stáže zas argumentovali, že rozsiahle znalosti a skúsenosti sudcu s výkonom súdnictva účinne napomáhajú ústrednému orgánu správy súdov pri plnení jeho úloh. "Teraz sa ukázalo, o čo v skutočnosti išlo," povedala.

Predseda NS SR a súdnej rady Štefan Harabin argumentoval, že na súde majú obrovský prírastok prípadov najmä na civilnom úseku. Potreboval by ešte ďalších sedem sudcov okrem trojice, o ktorej rozhodovali dnes. Na margo stáže na súdnej rade dnes povedal, že Kožíkovú musel presviedčať, aby na ňu prišla, lebo chcela ísť do dôchodku. „V žiadnom prípade tu nejde o nejaké trafiky. Tu my ešte toho sudcu vyžmýkame do posledného špiku,“ povedal Harabin.

Predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Robert Madej (Smer-SD) hovorí, že pokiaľ ide o stáže, Žitňanská by si mala v prvom rade uvedomiť, že ministerstvo spravodlivosti sa musí trápiť s problémami statusových zákonov o sudcoch. Tie boli napadnuté na ústavnom súde.

"Využitie skúseností sudcov pri tvorbe legislatívy môže byť na prospech veci. Sudca zároveň poskytne iný, než len úradnícky uhol pohľadu na pripravovanú legislatívu. Stáž sudcu je teda prínosom pre ministerstvo a v súčasnosti o to viac, že pri platných zákonoch máme podozrenie z ich protiústavnosti," povedal Madej. Podobne obhajuje aj zmenu, podľa ktorej už možno sudcu dočasne prideliť aj na súd vyššieho stupňa.

"Dočasné pridelenie sudcu na súd vyššieho stupňa je obvyklým inštitútom aj v iných európskych štátoch, poskytuje možnosť personálne posilniť vyťaženejšie súdy a na druhej strane umožňuje overiť schopnosti sudcu, pokiaľ by mal v budúcnosti záujem pôsobiť natrvalo na súde vyššieho stupňa," uviedol šéf ústavnoprávneho výboru.

Podľa Žitňanskej sa dnes potvrdilo aj to, že po pár mesiacoch jednoducho prestupujú úradníčky z ministerstva do talárov. Súdna rada totiž súhlasila s vymenovaním generálnej riaditeľky Sekcie právnych služieb na ministerstve spravodlivosti Denisy Cvikovej za sudkyňu Okresného súdu v Nových Zámkoch. Okrem toho rada odobrila vymenovanie Zuzany Maruniakovej z kancelárie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti za sudkyňu okresného súdu Bratislava V. Sudcov vymenúva prezident.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu