Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Drsný Borec: Drogovým dílerom dávame jediný istotu – väzenie

Tomáš Borec
Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Drogovým dílerom nedáva ministerstvo spravodlivosti žiadne istoty, okrem väzenia. V reakcii na kritiku opozície to povedal šéf rezortu justície Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Zdôraznil, že jeho novela Trestného zákona nevychádza v ústrety dílerom, ale spotrebiteľom drog, ktorým dnes hrozí väzenie, aj keď sa u nich nájde minimálne množstvo drogy. Podľa Boreca treba trestanie spotrebiteľov drog zmierniť. Odvoláva sa na skúsenosti zo zahraničia. "Nejde tu o to, že by sme chceli dílerov menej trestať, či nebodaj púšťať na slobodu. Chceme, aby užívatelia ľahkých drog, prvospotrebitelia neboli tak drakonicky trestaní ako dnes. Je potrebné menej drakonicky trestať týchto malých spotrebiteľov ľahkých drog," vysvetlil Borec. Zdôraznil, že drogovým dílerom nemieni dávať žiadne istoty. "Tí majú len jednu, že pôjdu do väzenia," vyhlásil.

Minister zároveň avizoval ďalšie zmeny v súvislosti s trestami za drogy. "Ministerstvo spravodlivosti chystá veľkú novelu Trestného zákona a poriadku, kde chceme trochu inak nastaviť aj to, akým spôsobom budú tie drogy merané, keď sa nájdu u spotrebiteľa alebo dílera," informoval. Mala by sa podľa neho riešiť kombinácia hmotnosti a koncentrácie drog. "Bude to ľahšie pochopiteľné aj pre tých, ktorí majú drogy pri sebe. Či pôjdu natvrdo do väzenia, alebo budú ako spotrebitelia miernejšie trestaní," uzavrel.

Opozícia novelu Trestného zákona kritizuje. Zníženie trestov za drogy odmieta, až na liberálneho poslanca Martina Poliačika (SaS), ktorému sa toto opatrenie pozdáva. Tiež poukazuje na skúsenosti zo zahraničia. KDH žiada, aby zníženie trestov z novely vypadlo. Daniel Lipšic (nezaradený) navrhuje, aby boli tresty pre dílerov ponechané ako dnes. Proti zníženiu sadzby vystupoval aj Most-Híd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu