Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Žitňanská: ESO mocensky posilní ministra vnútra

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Reforma verejnej správy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa) z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) nerieši politickú ovládateľnosť a kvalitu verejnej správy. Naopak, koncentruje moc v rukách tohto ministra. Tvrdí to predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská, podľa ktorej problémom verejnej správy nie je len to, že je prebujnelá a drahá, ale aj drahé nákupy a politická ovládateľnosť.

"Možno práve preto nepriťahuje do svojich služieb odborníkov, čoho výsledkom je nízka kvalita. ESO rieši len úzku časť týchto problémov. Koncentruje úrady pod jednu strechu, ale nerieši politickú ovládateľnosť a kvalitu. Výsledkom reforiem je, že Kaliňák splní politickú úlohu, no zároveň mocensky a ekonomicky posilní ministerstvo vnútra (MV)," tvrdí opozičná politička.

Ako vyhlásila na dnešnej tlačovej besede, ESO sú pre ňu dnes len dve strany konceptu zverejnených na MV a dva zákony. "To sú fakty. Ďalej je to veľmi veľa rečí ministra vnútra a veľa rečí o ušetrených 700 miliónoch eur do konca roku 2016. Zatiaľ však úspora predstavuje za predchádzajúci rok tri, resp. podľa iných zdrojov šesť miliónov eur a v ďalšom roku 11,5 milióna. To má naozaj veľmi ďaleko od 700 miliónov," upozornila. Ambícii ministra ušetriť na verejnom obstarávaní pritom Žitňanská neverí.

Návrh zákona, ktorý predstavuje druhú fázu reformy a má vytvoriť 72 komplexných okresných úradov, podľa jej slov stále nerieši dvojité riadenie. "Prednostovia budú politicky riadení ministerstvom. Riadenie je ale o tom, kto riadi dennodenný chod úradu a kto má právo odvolať riaditeľa odboru. Prednostovia okresných úradov budú silné politické pozície," myslí si.

Zákon podľa Žitňanskej nerieši ani koncentráciu rozhodovania o odvolaniach na okresnom úrade v sídle kraja, kde sa stále bude aj v prvom aj druhom stupni rozhodovať pod jedinou strechou. "Navyše úrady, ktoré sa zlučujú pod okresné úrady, sú tie, s ktorými občan prichádza do styku veľmi málo. Ľudia najviac chodia na úrady práce, do Sociálnej poisťovne a na finančný úrad," zdôraznila.

Žitňanská sa domnieva, že výsledkom reformy ESO v roku 2016 budú silní prednostovia a silný minister vnútra, ktorý bude obstarávať pre celú štátnu správu. "Je jedno, ktorý to bude minister. Taká koncentrácia moci v jedných rukách nie je zdravá, nech je pri moci akákoľvek strana a akýkoľvek minister," dodala.

Minister dnes okrem iného povedal, že reforma ESO by mohla do konca tohto volebného obdobia priniesť aj vyššiu úsporu ako pôvodne avizovaných 700 miliónov eur. "Napriek tomu, že sme v roku 2013 mali záväzok ušetriť 50 miliónov eur, vzhľadom na vývoj ekonomiky sme museli pristúpiť k akcelerácii šetrenia. Pre rok 2013 to bude 97 miliónov eur v rámci úspor na hospodárnosti štátnej správy a 30 miliónov na mzdových prostriedkoch," vysvetlil Kaliňák. Aktivita bude navýšená aj v roku 2014. "Čiastku ušetrených peňazí musíme navýšiť až na úroveň 173 miliónov, čo bude znamenať predstih oproti pôvodnému plánu," avizoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu