Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Súdna rada: Sme proti zrušeniu sudcovskej imunity!

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA – Súdna rada je proti zámeru zrušiť imunitu sudcov, na dnešnom rokovaní prijala odmietavé stanovisko k prípadnej zmene ústavy, ktorá by to umožnila. Rada oslovila sudcovské rady súdov, aby sa k tejto otázke vyjadrili a z ich odpovedí sformulovala záverečné stanovisko.

Imunitu sudcu považuje za garanciu, že každý účastník súdneho konania má zabezpečený nezávislý a nestranný proces. „Vzhľadom na to, že politici začali šermovať touto témou, ako témou populistickou, tak súdna rada zaujala postoj a je zásadne proti legislatívnym zámerom, aby sa súčasný právny stav menil," povedal predseda súdnej rady Štefan Harabin.

Harabin upozorňuje, že sudcovia nie sú beztrestní. „Lebo tým sa často šermuje u politikov,“ dodal. Ak sa sudca niečoho dopustí, môže byť aj potrestaný, len s jeho vydaním na trestné stíhanie musí súhlasiť ústavný súd. Podľa rady je to garancia práva občana na nezávislého a nestranného sudcu.

Odmietnutím zrušenia imunity chce vylúčiť možnosť zneužívať právo stíhať sudcov za také trestné činy, pri ktorých existuje pochybnosť, či nejde len o snahu vylúčiť sudcov z rozhodovania. Harabin má obavy z toho, aby sa niektorí nezmyselnými trestnými oznámeniami nepokúšali o výmenu sudcu. „Išlo by o nástroj, ktorý by sa mohol často používať aj na to, aby sa súdne procesy oddialili,“ dodal.

Člen súdnej rady Eduard Barány upozornil, že imunita sudcu nie je ochranou jeho osoby, ale ochranou nezávislosti justície. „Doterajšia prax rozhodovania ústavného súdu o týchto otázkach nemohla podľa mňa vzbudiť rozumné pochybnosti v tom smere, že ústavný súd neprimerane bráni alebo chráni sudcov všeobecných súdov pred odôvodnenými podozreniami zo spáchania trestných činov,“ povedal Barány. Podľa Jána Vanka zo súdnej rady nemožno porovnávať imunitu sudcov s bývalou imunitou poslancov. O zbavení imunity všeobecného sudcu totiž rozhoduje ústavný súd, pričom v prípade poslancov parlamentu to boli priamo poslanci, ktorí mali túto právomoc.

Návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity sudcov pripravuje predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej. Sudcom by po novom zostala tzv. funkčná imunita. To znamená, že sudcovia by požívali imunitu pri výkone funkcie sudcu, nemohli by byť teda stíhaní za rozhodovaciu činnosť a za právny názor, ktorý vyjadria v rozhodnutí.

Novela podľa Madeja predpokladá, že na súhlas s vydaním na trestné stíhanie sudcu sa už nebude vyžadovať súhlas ústavného súdu. Zároveň by sa malo uviesť do ústavy, že sudcu za rozhodovanie nebude možné trestne stíhať. Podporu zrušeniu sudcovskej imunity už deklarovali všetky opozičné subjekty. Madej chcel ešte počuť názor sudcovských organizácií, aby sa k nej mohli vyjadriť.

Poslanci si v aktuálnom volebnom období po rokoch zrušili trestnoprávnu imunitu, o priestupkovú imunitu prišli ešte za vlády Ivety Radičovej. Smer-SD vtedy zrušenie trestnoprávnej imunity pre poslancov odmietol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu