Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čentéš podal námietku voči predsedníčke súdu Macejkovej

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Na Ústavnom súde SR (ÚS SR) dnes podal Jozef Čentéš námietku predpojatosti voči predsedníčke ÚS SR Ivette Macejkovej s návrhom na jej vylúčenie z rozhodovania v spore medzi ním a prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. Ide o kauzu nevymenovania Čentéša za generálneho prokurátora SR.

"Námietku som podal preto, lebo podľa môjho názoru existujú skutočnosti, z ktorých podstatná časť je aj verejne známa, zakladajúce dôvodné pochybnosti o nepredpojatosti predsedníčky Ústavného súdu SR so zreteľom na jej pomer k prejednávanej veci a k prezidentovi ako druhému účastníkovi konania. Tým je daný zákonný dôvod na podanie takejto námietky, ktorej opodstatnenosť posúdi príslušný námietkový senát Ústavného súdu SR," vyhlásil dnes Čentéš.

Prokurátor konštatoval, že z dôvodov ľudského a profesionálneho rešpektu voči predsedníčke ústavného súdu nepovažuje v tejto chvíli za vhodné uvádzať v detailoch konkrétne skutočnosti, ktorými je námietka odôvodnená.

"Tieto skutočnosti sa stanú oficiálne známymi až vtedy, keď Ústavný súd SR o podanej námietke rozhodne, a dovtedy sa k týmto skutočnostiam vyjadrovať nebudem. Tieto skutočnosti sú však rovnakého charakteru a prinajmenšom rovnakej závažnosti ako tie, na základe ktorých Ústavný súd SR dosiaľ vyhovel mojim dvom predchádzajúcim námietkam predpojatosti voči iným sudcom," uviedol. Keďže predsedníčka súdu dosiaľ v konaní ako sudkyňa nepôsobila, nebol podľa neho dôvod ani možnosť podať túto námietku skôr.

"Dňa 18. marca predsedníčka ÚS SR vydala vyhlásenie, podľa ktorého sa dá očakávať, že Ústavný súd SR pristúpi v mojej veci k uplatneniu tzv. doktríny nevyhnutnosti, podľa ktorej môžu byť k rozhodovaniu v predmetnej veci prizvaní aj dosiaľ namietnutí sudcovia. Za účelom zachovania atribútov spravodlivého procesu je preto podľa nášho názoru potrebné, aby plénum Ústavného súdu SR v procese výberu sudcov do senátu na základe uvedenej doktríny nevyhnutnosti malo plnú vedomosť aj o skutočnostiach, ktoré nasvedčujú predpojatosti predsedníčky Ústavného súdu SR," uviedol Čentéš.

Začiatkom januára podal Čentéš na ÚS SR sťažnosť vzhľadom na to, že prezident SR Ivan Gašparovič ho napriek zvoleniu v parlamente odmietol vymenovať do funkcie generálneho prokurátora. V kauze podali obaja viacero námietok predpojatosti voči príslušným ústavným sudcom, ktorí mali v kauze rozhodovať. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu