Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Exekútor Krutý sťažnosťami šikanuje ÚS, myslí si Macejková

Ivetta Macejková
Ivetta Macejková (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Ústavný súd SR (ÚS) registruje k dnešnému dňu 1 830 sťažností od toho istého sťažovateľa - Rudolfa Krutého. Ústavný súd z nich 1 745 uznesením odmietol pre nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí alebo neprípustnosti, či zjavnej neopodstatnenosti. O zvyšných 85 sťažnostiach súd zatiaľ nerozhodol. Informovala o tom dnes vo svojom stanovisku predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková.

„Sťažnosti Rudolfa Krutého sa javia ako výlučne účelové, ktoré pre sťažovateľa nemôžu mať žiadny význam z pohľadu ochrany jeho základných práv. V kontexte uvedených skutočností možno postup Rudolfa Krutého voči ústavnému súdu považovať za formálny a šikanózny výkon práv ako aj za zneužitie práva podať individuálnu ústavnú sťažnosť."

V snahe zabezpečiť efektívne fungovanie a činnosť ústavného súdu Macejková ako jeho predsedníčka listom z 18. februára informovala ministra spravodlivosti i prezidenta Slovenskej komory exekútorov o konaní exekútora Krutého, ktorý "svojím správaním narúša dôstojnosť svojej funkcie a dosahuje už intenzitu a závažnosť úmyselného porušenia Exekučného poriadku." Požiadala ich, aby sa situáciou zaoberali. Zatiaľ nedošlo v tejto veci k žiadnej pozitívnej zmene.

Ako uviedla Macejková, súdny exekútor Rudolf Krutý sa opakovane obracia na ústavný súd sťažnosťami a napáda nimi uznesenia rôznych okresných súdov, ktorými ex offo rozhodli o jeho vylúčení z vykonávania exekúcie pre jeho zaujatosť, ako aj postup týchto súdov, ktorý viedol k vydaniu týchto uznesení.

Dôvodom rozhodnutí všeobecných súdov o vylúčení súdneho exekútora bola skutočnosť, že bezprostredne pred začatím výkonu činnosti súdneho exekútora bol zamestnancom spoločnosti P., s. r. o., ktorá bola v predmetných exekučných konaniach oprávnenou stranou. Súdu takáto povinnosť vyplýva zo zákona ako aj nálezu ÚS.

Macejková uviedla, že vzhľadom na počet jeho hromadne podávaných sťažností, ktoré ústavný súd odmietol, musí byť sťažovateľovi právny názor ústavného súdu na danú problematiku dobre známy. Bol aj poučený, že jeho právo domáhať sa ochrany základných ľudských práv a slobôd pred Európskym súdom pre ľudské práva nie je viazané na predkladanie ďalších sťažností s totožným obsahom ústavnému súdu.

Podľa Macejkovej zahlcovanie ústavného súdu totožnými hromadnými sťažnosťami, ktorými sa ústavný súd musí zaoberať, predstavuje pre ústavný súd nadmernú záťaž po materiálnej, administratívnej aj personálnej stránke. V konaní súdneho exekútora nemožno vidieť žiadnu snahu o účelnú a skutočnú ochranu jeho základných práv. Vyvstáva preto otázka, čo je skutočným motívom jeho konania. Macejková uviedla, že opísané konanie súdneho exekútora Rudolfa Krutého poškodzuje dobré meno exekútorského stavu a je možné považovať ho za konanie v rozpore s Etickým kódexom súdneho exekútora.

Agentúre sa nepodarilo telefonicky spojiť s exekútorom Rudolfom Krutým, agentúra mu poslala e-mailom stanovisko predsedníčky Macejkovej a požiadala ho o vyjadrenie. O vyjadrenie požiadala aj Slovenskú komoru exekútorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu