Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico si umýva ruky: Za nezamestnanosť môže kríza

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za vysokú nezamestnanosť na 95 percent môže kríza a nedostatok práce či zákazok, potvrdzujú to aj odborníci. V diskusnej relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu to uviedol predseda vlády SR Robert Fico.

"Preto odmietam spájať daňové zaťaženie a pracovno-právnu úpravu a ochranu človeka s tým, aká je miera zamestnanosti alebo nezamestnanosti," dodal Fico. Ak sa však ukáže, že niektoré rozhodnutia vlády sú kontraproduktívne a škodia, podľa Fica sú pripravení ich zmeniť. Potrebujú však k tomu argumenty čo a prečo by mali zmeniť, tie im však podľa Fica nikto nedal. Podľa neho pri opatreniach volili z dvoch variantov, buď zvýšiť dane z príjmu alebo prudko zvýšiť DPH. Zvýšenie DPH však premiér už niekoľkokrát odmietol.

"Ktorá konsolidácia nemá negatívne dôsledky? Ako sme to mali urobiť?," povedal Fico na margo konsolidačných opatrení. Ozdravovanie verejných financií má však podľa slovenského premiéra veľký význam a opatrenia, ktoré vláda prijala, aj zaberajú. Ako však uviedol Fico v relácii, žiadne ďalšie ozdravovacie opatrenia vláda prijímať už nechce. Vláda teraz podľa Fica ide cestou výberu daní, stretnúť sa tiež chce s pracovníkmi daňových úradov, ktorých chce motivovať a uvažuje aj o inom finančnom ohodnotení. Vybudovať tiež chce špeciálny trestný senát, ktorý bude dohliadať na daňové podvody. Dodal tiež, že po kontrole na daňovom úrade prišla správa, že vo februári je výber daní 103 percent oproti plánovaných sto. Podľa Fica však na to reagovala opozícia, ktorá situáciu až tak optimisticky nevidí. "Už to úplne vyzerá tak, že chodia každý deň do kostola a hádžu tam peniaze do zvončeka a modlia sa, nech je len na Slovensku zle, aby táto vláda dostala po zuboch," uviedol v relácii Fico.

Premiér sa v dnešnej relácii pochválil aj tým, že Slovensko má ako jedna z mála krajín v Európskej únii dobrý hospodársky rast, pripomenul tiež, že v budúcom roku sa odhaduje, že bude mať druhý najsilnejší rast v eurozóne. Podľa odhadov Európskej komisie bude mať Slovensko v tomto i v budúcom roku tretí najnižší verejný dlh v eurozóne a podľa Fica nemáme ani rekordne najvyššie hodnoty nezamestnanosti. "Asi sa niečo deje v tomto štáte, asi vláda niečo robí a asi sa snažíme," vyjadril sa k odhadom Európskej komisie i krokom vlády Fico.

Jednou z tém Slovenských dialógov bola aj téma voľby šéfa Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ), ktorý ale opäť nebol zvolený. "Keďže sa nevedia dohodnúť, nech každá strana navrhne kandidáta a my vyberieme hlasovaním toho, ktorého považujeme za najlepšieho," povedal Fico. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu