Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Opozícia sa NKÚ nevzdáva, chce rokovať, ako ďalej

Poslanci NR SR počas tajnej voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu
Poslanci NR SR počas tajnej voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné strany sa nevzdávajú myšlienky, aby na čele Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) stal jej kandidát. Novinárom to dnes potvrdili opoziční lídri s tým, že o ďalšom postupe budú rokovať.

"Najprv urobíme normálnu debatu o tom, v akom stave sa nachádzame," povedal šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo. Či má podľa neho zmysel opäť postaviť Vladimíra Klimeša, ktorý už dvakrát neuspel, nepovedal. Opozícia chce najskôr diskutovať vo vnútri. "Zmysel má, aby na čele NKÚ bol opozičný kandidát, aby sme mohli kontrolovať vládnu moc. Tomu podriadime všetky kroky," avizoval.

Dohodu s OĽaNO však zrejme hľadať nebudú. "Začal by som medzi štandardnými stranami, lebo poviem to tak veľmi jemne, nie každému kroku OĽaNO rozumieme a nie je to tým, že by som tomu venoval málo pozornosti," dodal Frešo.

Predseda Mosta-Híd je presvedčený, že opozícia by nemala prestať predkladať kandidátov, aby tam vládny Smer-SD nakoniec nedal svojho človeka. "Budeme rokovať ďalej, lebo tiež nie je normálne, aby nám každého odmietli," myslí si. Zároveň potvrdil platnosť dohody, že kandidáta zatiaľ navrhuje SaS.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) nedávno opozičné strany vyzval, aby každá predložila vlastný návrh na kandidáta na šéfa NKÚ. Vládny Smer-SD by si potom podľa jeho slov vybral toho najvhodnejšieho. "Keďže sa nevedia dohodnúť na kandidátovi, nech každá politická strana z opozície navrhne kandidáta a my z neho vyberieme toho najlepšieho, tomu dáme hlasy, to ja považujem za celkom korektné," povedal šéf kabinetu v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.

Najvyšší kontrolný úrad stále nemá nového predsedu. Parlament sa ho pokúsil zvoliť už štyrikrát. Premiér Fico niekoľkokrát deklaroval, že post šéfa NKÚ patrí opozícii. Na čele NKÚ je v súčasnosti presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Keďže nástupcu nemá, úrad riadi ďalej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu