Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Beblavý o rozpočte: Učitelia sú mizerne platení a v nefungujúcom prostredí

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Plošné navýšenie peňazí do slovenského školstva ho neurobia kvalitnejším. V diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska Sobotné dialógy sa na tom zhodli poslanci Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

„Keď máte hlboko podfinancovaný systém, tak do neho musíte naliať aj peniaze. Ale peniaze samy o sebe nestačia,“ povedal Beblavý. Poukázal pritom na Portugalsko, ktoré podľa neho dávalo pred krízou do školstva veľa peňazí, no malo „mizerné výsledky“. Dôvodom bola podľa poslanca veľmi rozsiala školská sieť, v ktorej sa peniaze rozplytvali. „Nových géniov nám naliatie peňazí neprinesie,“ pridal sa poslanec Petrák. „Kvalita výchovno-vzdelávacieho procesu je taká, aká je kvalita ľudí, ktorí sa na ňom podieľajú,“ dodal.

Podľa Beblavého nie je problém školstva iba v platoch. „Problém učiteľov dnes nie je iba v tom, že sú mizerne platení ľudia v profesionálnom a fungujúcom prostredí. Oni sú mizerne platení v nefungujúcom prostredí,“ vyhlásil. Okrem platov treba podľa Beblavého preto hovoriť o profesionálnych štandardoch a statuse.

Poslanci debatovali aj na tému zmeny financovania školstva. Podľa Petráka je však zhoda naprieč politickým spektrom, že normatívne financovanie je dobré. „Akurát treba doladiť jeho parametre tak, aby bolo spravodlivé a aby zabezpečovalo kvalitné školstvo,“ povedal. Problém s normatívnym financovaním nemá ani Beblavý, podľa ktorého existuje aj vo Fínsku, ktoré sa považuje za príklad v kvalite školstva.
„Problém nie je vo financovaní, ale v iných súčastiach systému,“ hovorí Beblavý. Podľa jeho slov chýba v našom systéme financovania bonus za kvalitu. „Skôr ako likvidovať normatív, treba do neho pridať kvalitatívny parameter,“ konštatoval. Na dolaďovanie parametrov si podľa poslanca Petráka teba počkať, keďže minister školstva má do marca predstaviť systémové zmeny a opatrenia racionalizácie v školstve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu