Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pyrrhovo víťazstvo: Učiteľom dvihli platy, ale skončia na dlažbe!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Päťpercentný rast platov bude pre viacerých učiteľov obrovským sklamaním. Aj napriek tomu, že vstúpili do štrajku a dočkali sa aspoň malého víťazstva, školy jednoducho nemajú na navýšenie dostatok peňazí. Kritickú situáciu budú riešiť okresávaním odmien alebo dokonca prepúšťaním.

Jednou zo škôl, ktorá čelí týmto problém, je podľa denníka SME aj obchodná akadémia v Michalovciach. Jej riaditeľke chýba len na januárové mzdy a odvody päťtisíc eur. „Keď ľuďom vezmem osobné príplatky, získam iba okolo 500 eur. Systém delenia peňazí je chorý. My živoríme a zdravotnícke školy môžu chodiť na Tahiti,“ uviedla.

Minister školstva Dušan Čaplovič odkázal, že ťažkosti vznikli školám, ktoré neprepustili nadbytočných učiteľov. Samosprávy zas kritizuje za nezrušenie zbytočných škôl. „Už trikrát sme racionalizovali sieť škôl, nie je pravda, že sme nič nerobili,“ hovorí vedúci odboru školstva košickej župy Štefan Kandráč.

Na platy nemá vyše polovica zo 65 stredných škôl, ktoré pod košickú župu patria. „Potrebovali by sme pre nich 2,2 milióna eur,“ tvrdí Kandráč.

Učitelia dodnes netušia, koľko nájdu na výplatnej páske. Minister financií Peter Kažimír po odvolaní štrajku vravel, že pedagógovia základných a stredných škôl si v priemere polepšia o 94 eur v hrubom. Podpredseda školských odborov Martin Maták v utorok povedal, že učitelia by mali v priemere získať 35 eur, školníci či kuchárky 17 eur, čo zodpovedá zvýšeniu platov o päť percent. Informovalo SME.
 

 


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu