Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Za toto ich platíme? Poslanci ukončili rokovanie skôr, nemal kto predkladať zákony

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nedostatok poslancov v rokovacej sále Národnej rady SR dnes donútil podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH) ukončiť rokovací deň skôr. Pôvodne sa malo zasadať do 15.00 h, no právne normy, ktoré boli na rade, nemal kto predkladať. Chýbali totiž ich autori.

"Potrestať" neprítomných sa snažili poslanci za KDH, ktorí sa dožadovali, aby sa návrhy, ktoré mali byť, no neboli prednesené, presunuli na marcovú schôdzu. Predseda NR SR Pavol Paška vyzval tých, ktorí neboli na rokovaní, aby si pripravili zdôvodnenie. Riešiť situáciu má v utorok (5.2.) poslanecké grémium.

Tradične nižšia účasť na rokovaní v piatky bola dnes znásobená ešte skutočnosťou, že sa dnes nehlasovalo. Ako posledný bod hŕstka prítomných poslancov predrokovala spoločný návrh Smeru-SD a KDH o zriadení Slovenského historického ústavu (SHÚ) v Ríme.

Ten by mal byť rozpočtovou organizáciou štátu s napojením na rozpočet Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Sídliť má podľa predkladateľov v Bratislave, výskumné pracovisko v Ríme. SHÚ sa má venovať vedecko-výskumnej a vydavateľskej činnosti, systematicky by skúmal archívne materiály a historické knižné fondy so vzťahom k Slovensku a Slovákom.

Náplňou jeho práce by mala byť tiež umenovedná činnosť vo verejných a súkromných galériách a múzeách a vydavateľská činnosť s cieľom informovať verejnosť o svojich vedeckovýskumných a iných aktivitách.

Schôdza bude pokračovať v utorok (5.2.) ráno sériou zákonov z dielne rezortov spravodlivosti a zdravotníctva. Na poslancov čaká aj hlasovanie o doteraz prerokovaných bodoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu