Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci majú práce vyše hlavy: Stále ich čaká nahota, omamné látky i Gorila

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Séria zákonov z dielne rezortov spravodlivosti a zdravotníctva čaká na poslancov Národnej rady (NR) SR v úvode druhého týždňa prebiehajúceho 14. zasadnutia zákonodarného zboru. Z 81-bodového programu musia členovia snemovne otvoriť ešte viac ako päťdesiatku návrhov.

Už v utorok (5. 2.) dopoludnia sa bude hovoriť o návrhu ministerstva spravodlivosti, podľa ktorého sa ceny poistiek od marca nemajú vypočítavať podľa toho, či je poistencom muž alebo žena. Zo zákona o rovnakom zaobchádzaní a ochrane pred diskrimináciou, ktorý je už v druhom čítaní, má vypadnúť odsek o použití rozdielov pri stanovení výšky poistného a poistného plnenia založených na odlišnosti pohlaví. Iniciatíva rezortu spravodlivosti je reakciou na rozhodnutie Európskeho súdneho dvora, podľa ktorého už poisťovne nebudú môcť posudzovať bonitu klientov podľa pohlavia.

Minister Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) predkladá aj zákon o ochrane osobných údajov, ktorý podľa rezortu poskytne prehľadnejšiu úpravu práv a povinností tých, ktorých sa proces spracúvania osobných údajov týka, a upevní nezávislé postavenie Úradu na ochranu osobných údajov SR.

Problematiku crazy schopov má zase riešiť novela zákona o omamných a psychotropných látkach, ktorú presadzuje ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD). Ak právna norma prejde parlamentom v navrhovanej podobe, tak ministerstvo zdravotníctva bude môcť v budúcnosti rýchlejšie reagovať na objavenie nových druhov drog na slovenskom trhu. Zmena legislatívy má umožniť ministerstvu vydávať prostredníctvom vyhlášky zoznam tzv. rizikových látok, s ktorými sa bude môcť narábať iba za vopred daných podmienok. V prípade, že sa látky, u ktorých bude podozrenie, že môžu mať psychotropné alebo omamné účinky, objavia na slovenskom trhu, ministerstvo bude môcť ich predaj či distribúciu obmedziť rýchlejšie ako doteraz. Proces zaradenia látky do zoznamu tak môže byť aj o niekoľko mesiacov kratší ako zaradenie do zákonného zoznamu omamných a psychotropných látok.

Po vládnych návrhoch prídu na rad poslanecké. Medzi nimi je aj odsúvaná a širokodiskutovaná novela zákona o podmienkach predaja a rozširovania tlače a iných vecí spôsobilých ohroziť mravnosť. Poslanec za OĽaNO Branislav Škripek takto bojuje proti nahote v dennej tlači. Cieľom jeho novely, ktorá je aktuálne už v druhom čítaní, je zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré môžu ohroziť mravnosť, osobám mladším ako 18 rokov. Právnou normou chce dosiahnuť, aby v pravidelnej dennej tlači a periodikách, ktoré nie sú označované ako erotické, sa nemohlo vyskytovať obscénne zobrazenie ľudského tela. Poslanec pritom odmietol, že by išlo o cenzúru. "Tak, ako sme schopní akceptovať, že je nesprávne deťom a mladým ľuďom predávať alkohol, rovnako chcem vyvolať túto diskusiu, aby sme rešpektovali, že do 18 rokov nemáme sprístupňovať dehonestujúco podávaný pohľad na ľudské telo a intimitu človeka," uviedol pred časom Škripek.

Vo štvrtok (7. 2.) sa bude na pôde parlamentu opäť hovoriť o kauze Gorila. Druhú správu o prebiehajúcom vyšetrení prednesie poslancom minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Z dokumentu vyplýva, že od 18. júla 2012, kedy bola vypracovaná prvá správa, bolo vypočutých asi 30 ľudí v postavení svedka, spracovaných bolo približne 15 žiadostí o súčinnosť v trestnom konaní a bola vykonaná analýza zabezpečených listinných dôkazov súvisiacich s priebehom jednotlivých privatizácií strategických podnikov. "Napriek vykonanému množstvu úkonov vo vzťahu k trestnej činnosti, za ktorú bolo začaté trestné stíhanie 9. januára 2012, sa dosiaľ nepodarilo preukázať poskytovanie alebo prijímanie úplatkov. Teda dosiaľ vykonaným vyšetrovaním sa nepodarilo zadovážiť také dôkazy, na základe ktorých by bolo množné vzniesť obvinenie konkrétnej osobe," uvádza špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu