Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Smer stiahne Kalinu ako kandidáta na šéfa ÚPN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Vládny Smer-SD podľa neoficiálnych informácií stiahne kandidatúru Juraja Kalinu na post predsedu Ústavu pamäti národa (ÚPN). Údajne o tom dnes rozhodol poslanecký klub strany, ktorého zasadnutie stále prebieha.

Kalina sa mal dnes osobne predstaviť poslancom Smeru-SD. Už minulý týždeň sa objavili informácie, podľa ktorých niektorí zákonodarcovia strany Roberta Fica majú problém podporiť Kalinu za šéfa ÚPN. Prekážalo im, že Kalina pôsobil v ÚPN v období Jána Langoša, keď sa podľa nich strácali zväzky, vynášali dokumenty zamestnancami mimo archív či dochádzalo k škandalizácii mien tzv. agentov ŠtB, ktoré boli promptne posúvané médiám.

Niektorí poslanci zasa prezentovali výhrady ku Kalinovmu postoju k soche Svätopluka, a to, že sa na Facebooku zapojil do skupiny Pán Sulík, naozaj pošlite sochu Svätopluka z Hradu preč. Kritizovali ho aj za to, že sa pred médiami dištancoval od toho, že by bol nominantom Smeru-SD. Nominácia Smeru-SD prekážala aj mimoparlamentnej Slovenskej národnej strane (SNS).

Voľby kandidáta na predsedu Správnej rady ÚPN sa budú v parlamente konať v utorok 29. januára. Spoločným opozičným kandidátom je František Mikloško.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu