Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podľa Madeja je Gašparovičova obžaloba nezmysel, opozícia sa zosmiešňuje

Robert Madej
Robert Madej (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podanie obžaloby na prezidenta považuje predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Robert Madej (Smer-SD) za politický a právny nezmysel. Ako povedal, opoziční politici ňou zosmiešňujú sami seba.

Podľa Madeja je žaloba nezmyslom, pretože rozhodnutie prezidenta Ivana Gašparoviča nevymenovať za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša považuje za správne, v súlade s ústavou a výkladom ústavného súdu. Akákoľvek polemika nie je podľa neho hodná takého úkonu, ako je obžaloba prezidenta.

Opozícia dnes v parlamente podala návrh na obžalobu prezidenta. Pod návrh sa podpísalo 44 poslancov zo všetkých piatich opozičných poslaneckých klubov. Opozícia viní prezidenta z úmyselného porušenia ústavy, ktorého sa dopustil tým, že o nevymenovaní Čentéša rozhodoval v neprimeranej lehote. Osemnásť mesiacov je totiž trikrát viac ako iná lehota na vymenovanie kohokoľvek prezidentom. Druhým základom obžaloby je prekročenie právomocí prezidenta. Podľa opozície prezident rozhodoval na základe skutočností, ktoré sa týkali voľby kandidáta a nie jeho osoby. Zároveň prihliadal k Čentéšovmu profesijnému pochybeniu, ktoré však nemalo za následok žiadne disciplinárne stíhanie kandidáta. Čentéš totiž omylom skartoval výpoveď Igora Matoviča.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu