Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Greksov drsný odkaz prezidentovi: Dokedy, vy hajzli, nás budete otravovať?

Marián Greksa (vpravo) venoval prezidentovi vulgárnu skladbu. Zobraziť galériu (7)
Marián Greksa (vpravo) venoval prezidentovi vulgárnu skladbu. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ako sme vás informovali minulý týždeň, pred prezidentským palácom sa vo štvrtok zišlo asi tristo nespokojných občanov, ktorí skandovaním, piskotom a podporou petície chceli vyjadriť nespokojnosť s krokmi prezidenta Ivana Gašparoviča v kauze Čentéš. Na zhromaždení vystúpil aj spevák a bratislavský poslanec za SaS Marián Greksa. A to, že si nekládol servítku pred ústa, dokazuje aj vulgárna skladba, ktorú venoval prezidentovi!


Z reproduktorov sa na Hodžovom námestí smerom k palácu ozývalo: „Tak dokedy, vy hajzli, nás budete otravovať? Tak dokedy, vy hajzli, sa budete rozdrapovať?“ Ku Greksovi sa postupne pridali aj ostatní protestujúci.

Verejné zhromaždenie na podporu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Greksa: Kauza Čentéš bola poslednou kvapkou

Skladbu, ktorej text zložil ešte v čase mečiarizmu, Greksa adresoval Gašparovičovi. „K obsahu ma inšpirovali Mečiarovské výčiny. Je to skladba všeobecne o ľuďoch, ktorí robia zle. A teraz som ju venoval pánu prezidentovi,“ vysvetlil rocker.

Dokedy, vy hajzli


Chcel ňou vyjadriť nevôľu nad Gašparovičovým chovaním a konaním. „Tým myslím napríklad odstrčenie premiérky na hokejovom zápase či prezidentove odpovede na otázky novinárov. Poslednou kvapkou bolo nevymenovanie generálneho prokurátora,“ uviedol. Tvrdí, že pred prezidentský palác prišiel ako spevák a atmosféru si pochvaľoval. „Cítil som sa veľmi dobre, z ľudí bolo cítiť silnú spolupatričnosť.“

Spoločná minulosť s Gašparovičom

Zaujímavé je, že Greksu s Gašparovičom spája aj spoločná minulosť. V roku 1983 skončil štúdium na právnickej fakulte, pričom jedným z jeho prednášajúcich bol aj samotný prezident.

Tomu po 30 rokoch venoval zopár nie veľmi lichotivých slov. „Už vtedy sa mi nepáčil, bol veľmi arogantný. Potom zmizol z dohľadu, zjavil sa v úlohe dvojky HZDS, neskôr zázračným spôsobom vyhral voľby aj vďaka hlúposti SDKÚ. Za 20 rokov však neurobil nič pozitívne pre Slovensko, iba parazitoval,“ dodáva Greksa.

Verejné zhromaždenie na podporu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)
Verejné zhromaždenie na podporu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Protestujúci chcú odstúpenie prezidenta

Zhromaždení chceli protestom pred Prezidentským palácom dosiahnuť, aby Ivan Gašparovič odstúpil z funkcie, rovnako chceli získať podporu petície za obžalobu prezidenta, ktorý podľa nich úmyselne porušil Ústavu SR, keď nevymenoval za generálneho prokurátora zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša. Ďalej vyzvali parlament, aby prijal legislatívu potrebnú na očistenie Generálnej prokuratúry od straníckej politiky a to na základe dialógu s verejnosťou.

Opozícia v piatok v parlamente podala návrh na obžalobu prezidenta. Pod návrh sa podpísalo 44 poslancov zo všetkých piatich opozičných poslaneckých klubov. Predseda parlamentu Pavol Paška je povinný do 30 dní zvolať mimoriadnu schôdzu, ktorej jediným bodom programu bude návrh na obžalobu prezidenta. Môže na nej vystúpiť hlava štátu a o uznesení sa rozhoduje kvalifikovanou väčšinou, teda za uznesenie musí zahlasovať 90 poslancov.

Verejné zhromaždenie na podporu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)
Verejné zhromaždenie na podporu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu