Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Gašparovičovi hrozí strata kresla: Postarajú sa o to Sulík s Čentéšom?!

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nevymenovaný kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš dnes podal na Ústavnom súde SR sťažnosť proti rozhodnutiu prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý ho nevymenoval do funkcie. Ťažké srdce na súčasného prezidenta má aj strana SaS.

Strana SaS chce iniciovať obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil predseda liberálov Richard Sulík, podľa ktorého je súčasný prezident hanbou SR. O zámere už hovoril Sulík s opozičnými partnermi, okrem šéfa SDKÚ-DS Pavla Freša, ktorého nezastihol.

 "Strana SaS bude iniciovať návrh v Národnej rade, aby v zmysle článku 107 Ústavy SR podala Národná rada na Ústavný súd obžalobu prezidenta za úmyselné porušenie ústavy," vyhlásil Sulík. Cieľom zámeru liberálov je stíhanie prezidenta na Ústavnom súde. "Naše konanie bude spočívať v tom, že budeme rokovať s opozičnými kolegami, aby sme dali dokopy 30 podpisov a návrh Národnej rade, ktorá následne o tom bude rozhodovať. Keď rozhodne pozitívne, tak Národná rada podá obžalobu na Ústavný súd, ktorý potom rozhodne, či prezident porušil, alebo neporušil úmyselne Ústavu SR," priblížil Sulík.

Ak by súd rozhodol kladne, hlava štátu by mala prísť o funkciu. "Odsudzujúce rozhodnutie Ústavného súdu SR znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať," citoval článok 107 Ústavy SR Martin Poliačik. Sulík doplnil, že treba vydať ľuďom signál, že sú veci, ktoré nemôže robiť nikto, ani hlava štátu, a to je napríklad úmyselné porušovanie ústavy. Dodal, že ak dôjde k podaniu obžaloby, bude to po prvý raz v histórii Slovenska, Sulík je presvedčený, že prvýkrát skutočne existujú dôvody na takýto krok.

Liberáli sú podľa neho odhodlaní urobiť všetko preto, aby takéto prezidentovo konanie nebolo tolerované. "Aby neprešlo len tak, že on si jednoducho rozhodne," povedal Sulík, ktorý verí, že sa podarí vyzbierať 30 podpisov na podanie návrhu do parlamentu a začať tak rokovanie. Sulík si uvedomuje, že väčšinu má v pléne Smer-SD a ten si schváli, čo chce. "Ale minimálne sa o tom bude rokovať. Budú musieť aj poslanci Smeru hlasovaním ukázať, či si myslia, že prezident koná správne, či si myslia, že je správne, aby prezident úmyselne porušoval ústavu," povedal Sulík.

Liberáli tak reagovali na rozhodnutie hlavy štátu nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. SaS považuje prezidentove dôvody na nevymenovanie za nedostatočné, nazdáva sa, že konal nad rámec ústavy aj výkladu Ústavného súdu, ktorý sa vecou zaoberal. Poliačik spomenul okrem iného skartovanie výpovede Igora Matoviča o údajnej korupcii v politike. Zdôraznil, že v tomto prípade nebolo začaté ani kárne, ani disciplinárne konanie a nie je to preto dôvod na nevymenovanie Čentéša. "Prezident išiel ďaleko nad rámec toho, čo mu dovoľuje Ústava SR, aj výklad Ústavného súdu, ktorý v tejto veci rozhodol," povedal Poliačik.

Podľa Ľubomíra Galka prezident Gašparovič nevymenovaním Čentéša za generálneho prokurátora potvrdil, že je len bábkou v rukách strany Smer-SD. "Pán prezident urobil hanebné rozhodnutie, keď prekročil právomoci, ktoré mu dáva ústava a zákon. Keby takto postupoval v minulosti, mnohí funkcionári by dnes vymenovaní neboli," povedal Galko. Pripomenul tiež, že Čentéša odobril aj Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR ako vhodného kandidáta. Jozef Kollár doplnil, že strana Smer-SD deformuje demokratické pomery na Slovensku.

Čentéš požiadal Ústavný súd SR aj o vydanie dočasného opatrenia, ktorým by až do právoplatného rozhodnutia o jeho sťažnosti odložil vykonateľnosť rozhodnutia prezidenta o odmietnutí vymenovania, zakázal vykonanie novej voľby kandidáta na generálneho prokurátora SR v parlamente a vymenovanie akéhokoľvek takto zvoleného nového kandidáta do funkcie.

"Podal som ju preto, lebo dôvody, ktorými pán prezident SR odôvodnil svoje rozhodnutie, podľa môjho názoru nespĺňajú kritériá vymedzené v uznesení Ústavného súdu SR z 25. októbra 2012," uviedol Čentéš. Pripomenul, že podľa uznesenia ústavného súdu môže prezident odmietnuť jeho vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora iba z takých dôvodov, ktoré sa musia vzťahovať na jeho osobu a nie na proces voľby. "Po prvé, musia byť natoľko závažné, že dôvodne spochybňujú moju schopnosť vykonávať funkciu generálneho prokurátora spôsobom neznižujúcim vážnosť tejto funkcie alebo celej prokuratúry alebo v súlade so samotným jej poslaním, narúšajúc pri tom riadny chod ústavných orgánov a po druhé, nesmú byť svojvoľné. Podľa môjho názoru dôvody odmietnutia môjho vymenovania uvedené prezidentom SR v jeho rozhodnutí nespĺňajú ani jedno ani druhé," doplnil Čentéš.

Vo svojej sťažnosti Čentéš žiada konštatovanie porušenia jeho práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám a na zachovanie ľudskej dôstojnosti, osobnej cti, dobrej povesti a na ochranu mena podľa príslušných ustanovení Ústavy SR. Zároveň požaduje zrušenie rozhodnutia prezidenta SR o odmietnutí jeho vymenovania z tohto dôvodu a priznanie náhrady trov konania. "Kým existuje čo len teoretická šanca na nápravu vzniknutej situácie prirodzeným spôsobom, za ktorý považujem buď moje vymenovanie do funkcie alebo odmietnutie môjho nevymenovania z naozaj relevantných dôvodov spĺňajúcich kritériá stanovené Ústavným súdom SR, nepožadujem žiadnu finančnú kompenzáciu," dodal Čentéš.

O vydanie dočasného opatrenia požiadal preto, aby sa v maximálnej možnej miere predišlo akémukoľvek riziku budúceho spochybnenia legálnosti takejto novej voľby a legitimity prípadného novozvoleného kandidáta. "Urobil som teda všetko preto, aby všetci zainteresovaní na procese prípadnej novej voľby a vymenovania iného kandidáta mali k dispozícii plný rozsah informácií o obsahu a dôvodoch mojej sťažnosti a jej možných následkoch, a mohli sa o svojom ďalšom postupe rozhodovať pri plnej informovanosti," uviedol. Ak sa podľa neho aj napriek tomu rozhodne o uskutočnení novej voľby a bude zvolený a vymenovaný iný kandidát, udeje sa tak s nezanedbateľným rizikom, že celý tento proces môže byť následne Ústavným súdom SR zrušený pre jeho protiústavnosť. "Je na vedomí, svedomí a zodpovednosti kompetentných, či za týchto okolností k novej voľbe pristúpia," myslí si Čentéš.

Na záver dodal, že vzhľadom na ostatné rozhodnutie prezidenta Gašparoviča svoju skôr podanú sťažnosť proti jeho nečinnosti vo veci vymenovania späť nevezme. "Jeho 1,5-ročná nečinnosť v mojej veci je objektívnou skutočnosťou, ktorou podľa môjho názoru boli porušené moje práva bez ohľadu na jeho konečné rozhodnutie vo veci. V tomto konaní v najbližšom čase vezmem späť iba jednu časť návrhu, ktorá ostatným rozhodnutím pána prezidenta SR stratila zmysel. Naďalej však budem požadovať konštatovanie porušenia mojich práv nečinnosťou, a v závislosti od ďalšieho faktického vývoja kauzy," uzavrel nevymenovaný kandidát na generálneho prokurátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu