Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obžaloba proti prezidentovi: Zmôže sa opozícia aspoň na gesto?

Prezidenta pred Ústavný súd môže pohnať iba ústavná väčšina poslancov.
Prezidenta pred Ústavný súd môže pohnať iba ústavná väčšina poslancov. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlamentná opozícia by sa v tomto týždni mala dohodnúť, či podporí iniciatívu strany SaS na podanie obžaloby proti prezidentovi republiky na Ústavný súd. Pravičiari sú si pritom vedomí, že ide iba o gesto, na impeachment prezidenta Gašparoviča by potrebovali ústavnú väčšinu. V Európe doteraz po impeachmente padol iba jediný prezident.

Dlhodobo nejednotná pravicová opozícia by mala tento týždeň rokovať o podpore návrhu SaS na podanie obžaloby proti prezidentovi republiky. Na skutočné podanie obžaloby potrebuje 90 hlasov. Šéfka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská pre Topky zopakovala legendárnu vetu: "parlamentná matematika nepustí". Bez poslancov Smeru pravičiari obžalobu na Ústavný súd nepodajú, no na to aby sa parlament návrhom zaoberal im stačí 30 podpisov. Pravicové kluby majú v parlamente spolu 64 poslancov. Šéf klubu KDH Pavol Abrhan pre TASR povedal, že návrhom sa v pondelok bude zaoberať predsedníctvo strany a on osobne je pripravený ho podporiť. Podobne pre Topky reagovala aj Lucia Žitňanská. Podľa exministerky spravodlivosti prezident Gašparovič prekročil aj tie mantinely, ktoré mu vo verdikte pridelil Ústavný súd. V utorok sa týmto návrhom bude zaoberať vedenie strany Most-Híd. Obyčajní ľudia Igora Matoviča sa k návrhu vyjadria po tom ako získajú právnu analýzu.

Sulíkovci chcú prezidenta pripraviť o funkciu podľa článku 107 Ústavy SR. Ten hovorí, že ústavná väčšina poslancov parlamentu môže proti prezidentovi podať obžalobu na Ústavný súd, ak sa prezident dopustil vlastizrady, alebo úmyselne porušil ústavu. Ak prezidenta Ústavný súd uzná vinným, stráca svoju funkciu a nie je spôsobilý opätovne kandidovať. Tento proces sa v politickej reči volá impeachment.

V súčasnej Európe sa dá nájsť iba jeden príklad, keď štát prostredníctvom impeachmentu úspešne zosadil prezidenta. V roku 2004 prišiel o funkciu litovský prezident Rolandas Paksas. Bol podozrivý z kontaktov na ruskú mafiu. Jeho volebnú kampaň sponzoroval ruský podnikateľ Jurij Borisov. Paksas mu následne vybavil litovské občianstvo a podľa obvinení mu vynášal aj tajné informácie z vyšetrovania tejto udalosti.

Asi najznámejší prípad impeachmentu v poslednej dobe bola sexuálna aféra amerického prezidenta Billa Clintona. Samotná aféra by dôvodom na zosadenie z funkcie nebola, no krivá prísaha a údajné marenie spravodlivosti áno. Kým dolná komora amerického kongresu hlasovala za odvolanie prezidenta, senát Clintona podržal. Začiatkom roka 1999 tak chýbalo 17 senátorských hlasov, aby Clintona z funkcie odvolali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu