Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Elitná obrana Čentéša: Nech si Gašparovič spomenie na vlastný "kiks"!

Zatrasie sa kvôli Čentéšovi Gašparovičovo kreslo? Zobraziť galériu (2)
Zatrasie sa kvôli Čentéšovi Gašparovičovo kreslo? (Zdroj: SITA, Topky.sk)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič svojím rozhodnutím nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora rozvíril politickú hladinu a teraz za to pyká. Nielen že sa na neho chystá obžaloba za úmyselné porušenie ústavy, ale na povrch sa dostávajú aj jeho ďalšie "chybičky krásy". Podľa denníka Sme by sa vraj mal najprv pozrieť na vlastnú inauguráciu.

Ivan Gašparovič v júli 2004 prisľúbil dbať o blaho národných menšín a nie národnostných. Mierne si tak upravil Ústavou predpísaný sľub, ktorý skladal ho do rúk vtedajšieho predsedu Ústavného súdu Jána Mazáka. „Mal som azda podľa Ústavy vyhlásiť voľby prezidenta za neplatné, lebo zložil sľub s výhradou?“ pýta sa teraz Mazák.

Na omyl pri skladaní prezidentského sľubu si spomenul v súvislosti s Gašparovičovými dôvodmi, pre ktoré odmietol vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Prezident mu vyčítal skartovanie výpovede poslanca Igora Matoviča.

Mazák pripomenul, že za tento „skrat nebol nijako postihnutý, a to je, z hľadiska právneho, rozhodujúci fakt“. Zároveň dodal, že dôvody prezidenta neobstoja. Po tom, ako Čentéš podal ústavnú sťažnosť, by podľa Mazáka bolo namieste, ak by Ústavný súd vydal predbežné opatrenie a novú voľbu generálneho prokurátora v parlamente zablokoval. Napísal denník Sme.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu