Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Opozícia: Smer predvádza arogantné zneužívanie moci!

Pavol Hrušovský, Lucia Žitňanská, Juraj Miškov a László Solymos počas spoločného brífingu po vyhlásení výsledkov tajnej voľby predsedu NKÚ Zobraziť galériu (3)
Pavol Hrušovský, Lucia Žitňanská, Juraj Miškov a László Solymos počas spoločného brífingu po vyhlásení výsledkov tajnej voľby predsedu NKÚ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - To, čo dnes opäť predviedol vládny Smer-SD, je trápne a arogantné zneužívanie moci. Na tlačovej konferencii to vyhlásil predseda poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov krátko po tom, ako snemovňa nezvolila ani druhého opozičného kandidáta na čelo Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

"Smer-SD opäť ukázal, ako veľmi sa bojí kontroly a je kvôli tomu ochotný porušiť a znásilňovať princípy demokracie a slušnej vlády. Je to ďalší dôkaz, že slovo Roberta Fica nemá žiadnu váhu. Smeru záleží len na tom, aby všetky funkcie štátu, vrátane tých kontrolných, ovládali im oddaní ľudia, a to znamená koniec demokratickej kontroly v štáte," upozornil Miškov.

Zároveň však tvrdí, že Fico opozíciu nezlomí. "Budeme predkladať kandidátov dovtedy, kým aj posledný občan pochopí, že Smer neklame len nám, ale aj občanom tejto krajiny," uistil s tým, že Vladimír Klimeš pôjde aj do opakovanej voľby. "Ak to nebude on, môže to byť sto alebo tisíc ďalších, ktorých vieme ako opozícia ponúknuť," deklaroval.

Právo SaS navrhnúť kandidáta rešpektujú aj SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. "Sme presvedčení, že demokracia nie je len prostá vláda väčšiny, ale vyžaduje aj dodržiavanie formálnych a neformálnych pravidiel, medzi ktoré patrí právo opozície na kontrolu. Treba vydržať, lebo tá taktika Smeru, ktorý je ochotný čakať veľmi dlho a držať nefunkčné kontrolné inštitúcie, nemôže byť v konečnom dôsledku úspešná," povedala šéfka klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

Podľa predsedu poslaneckého klubu Mosta-Híd Lászlóa Solymosa Smer-SD niečo iné hovorí a niečo iné koná. "Most-Híd podporí kandidáta, ktorého SaS navrhne. Uvidíme, dokedy bude Smer s nami hrať túto hru," povedal.

Všetci štyria predsedovia klubov uistili, že ich poslanci do nohy v tajnej voľbe hlasovali za Klimeša. Ospravedlnení boli v radoch týchto štyroch strán dvaja. "Je jedno, koľko ich bolo hlasovať, keď Smer nedodá hlasy, zvolený nikdy nebude," uzavrel Miškov.

Poslanec Anton Martvoň (Smer-SD) zopakoval, že keď sa opozícia nevie na spoločnom kandidátovi dohodnúť, mala by nového šéfa NKÚ nominovať odborná verejnosť. "Či už príslušné vysoké školy alebo odborné inštitúty, ktoré sa tejto problematike venujú, prípadne príslušný odbor SAV. Aby bol kandidát naozaj nezávislý od hociktorej politickej strany. Keď sa opozícia nebude vedieť dohodnúť, tak vidím jedine takúto cestu," uviedol.

Na otázku, či vlastného kandidáta nenavrhne Smer-SD, odvetil, že takúto vedomosť nemá. "Ale podľa toho, čo bolo zadeklarované, tak by to nemal byť koaličný kandidát. Mala by to byť skôr pozícia odborná. Je to pozícia, ktorá má byť nezávislá a vykonávaná odborne," dodal.

Ani druhý kandidát opozičných strán na predsedu NKÚ Vladimír Klimeš do funkcie zvolený nebol. V tajnej voľbe mu dnes odovzdalo hlas len 59 poslancov z 136 prítomných. Proti bolo 31 a zdržalo sa 40 členov snemovne, šesť hlasovacích lístkov bolo neplatných. Klimeš ako jediný uchádzač postupuje do opakovanej voľby.

Vladimír Klimeš, ktorý v roku 2010 kandidoval do NR SR vo farbách SaS, je už druhým kandidátom opozície na čelo NKÚ. Prvým bol Kamil Krnáč (SaS), ktorý v dvoch pokusoch o zvolenie neuspel, následne kandidatúru odmietol. Vládny Smer-SD už dlhšie opakuje, že opozičný nominant bude zvolený, ak ho podporí celá opozícia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu