Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pobúrení aktivisti: Nech NKÚ preverí protipovodňový program bývalej vlády

Uvedený program krátko po nástupe na vládny post nepriamo kritizoval aj šéf envirorezortu Peter Žiga (vpravo)
Uvedený program krátko po nástupe na vládny post nepriamo kritizoval aj šéf envirorezortu Peter Žiga (vpravo) (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Peniaze, ktoré sa investovali za bývalej vlády do Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR, sa použili nehospodárne a netransparentne. Tvrdí to občianska iniciatíva Monitor vo svojom podnete na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.

V ňom podľa hovorcu iniciatívy Tibora Kovácsa upozornili predovšetkým na problém finančného krytia tohto programu, ktoré pochádzalo z prostriedkov Úradu vlády SR aj z Európskeho sociálneho fondu.

"Občianska iniciatíva požiadala o vykonanie kontroly hospodárenia s týmito finančnými zdrojmi, ako aj o preverenie oprávnenosti výdavkov vynaložených na realizáciu opatrení pred povodňami, ktoré boli súčasťou vládneho programu. Vo svojom podnete sa domnieva, že finančné prostriedky neboli vynaložené v súlade s vnútroštátnymi predpismi a viacerými zákonmi," uviedol Kovács s tým, že pri svojich tvrdeniach v podaní sa Monitor opiera aj o konkrétne zistenia.

Uvedený program krátko po nástupe na vládny post nepriamo kritizoval aj šéf envirorezortu Peter Žiga (Smer-SD). Podľa jeho slov sa dalo 40 miliónov preinvestovaných v programe využiť aj užitočnejšie. "Program bude zrušený na úrovni Úradu vlády SR a celý manažment protipovodňových opatrení a opatrenia týkajúce sa povodní bude v budúcnosti zastrešovať už len Ministerstvo životného prostredia SR," povedal v júni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu