Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bojkot klasifikácie by bol v rozpore so zákonom, tvrdí ministerstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bojkot polročnej klasifikácie žiakov by bol v rozpore so zákonom, uviedol hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

"Školský rok sa delí na dva polroky, každý z nich musí byť uzavretý klasifikáciou. Jej výsledkom je práve vysvedčenie či výpis prospechu. Preto úvahy o neklasifikovaní žiakov a študentov sú v rozpore s tým, čo káže školský zákon," vyhlásil hovorca.

V pondelok (10.12.) sa v bratislavskom Gymnáziu L. Novomestského stretli zástupcovia okolo 80 škôl z Bratislavy, Myjavy, Trenčína a Púchova. Vyše 90 percent zúčastnených súhlasilo s formou ostrého protestu, v rámci ktorého by neuzavreli polročnú klasifikáciu. Jednotlivé školy sa majú rozhodnúť, či by sa do tejto formy protestu zapojili, do stredy (12.12.). Postup musí v každej škole odhlasovať nadpolovičná väčšina učiteľov. Tento protest by mohol skomplikovať život najmä deviatakom a maturantom, ktorí potrebujú známky na prihlášky.

Ak by sa škola do protestu zapojila, vyučovanie, písanie testov či skúšanie by riadne pokračovalo, známky by si však každý učiteľ zaznamenával iba pre seba. "Žiakom môže ústne povedať, ako dopadli v teste či skúšaní, koľko dostali bodov, ale oficiálne známku nezapíše do klasifikačného hárka ani do internetovej žiackej knižky. Nebude tak možné uskutočniť klasifikačnú poradu a ani vydávať vysvedčenia," napísali dnes na stránke Štafetový štrajk na sociálnej sieti učitelia.

Neklasifikovanie by podľa nich trvalo dovtedy, kým nebudú splnené pôvodné požiadavky ostrého neobmedzeného štrajku. Jednou z hlavných bolo navýšenie platov školských zamestnancov v budúcom roku o desať percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu