Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Beblavý: Vláda zdaňuje všetko, čo sa hýbe

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý

BRATISLAVA - Charakteristikou rozpočtu navrhnutého vládou Roberta Fica je, že zdaňuje všetko živé. Jeho hlavným problémom však je, že neposkytuje odpovede na otázky, ako zabezpečiť hospodársky rast a zvyšovanie životnej úrovne obyvateľov Slovenska. Tvrdí to poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

"V roku 2013 tento rozpočet zdaňuje všetko, čo sa zdaniť dá, hýbe a ešte nebolo zastrelené touto vládou. Vyťahujú sa všetky rezervy, ktoré existujú v štáte, na ktoré vláda stačí a napriek tomu to nebude stačiť na dosiahnutie cieľov, ktoré si vláda dala,“ vyhlásil Beblavý v rámci dnešnej rozpravy k rozpočtu. Z návrhu je totiž podľa neho zrejmé, že vláda bude musieť prísť s ďalšími konsolidačnými opatreniami.

Návrh rozpočtu tak podľa Beblavého vyzerá tak, ako by mal udržať situáciu do prezidentských volieb. "Ten sociálny, ktorý by vláda zaznamenala, keby naozaj išla po svojich cieľoch dôsledne, sa odkladá na obdobie po prezidentských voľbách. V 2014 budú prezidentské voľby a potom nech už to pán Boh a Robert Kaliňák ratuje, keď Robert Fico už nebude predsedom vlády,“ tvrdí Beblavý.

Zásadným problémom rozpočtu je podľa poslanca za SDKÚ-DS najmä to, že návrh rozpočtu nepočíta so žiadnymi prorastovými opatreniami, iba zvyšuje dane a odvody. Ak teda podľa neho nepríde zázrak, pri hospodárskej politike súčasnej vlády nemožno z krátkodobého alebo strednodobého hľadiska očakávať zásadný ekonomický rast . "Vy máte právo a legitimitu presadiť svoju predstavu hospodárskej politiky, ale nemá podľa mňa nikto právo presadzovať hospodársku politiku, ktorá povedie len k trvalej bolesti a k nezvyšovaniu životnej úrovne v tejto krajine,“ dodal Beblavý.

V kritike rozpočtu pokračoval aj Ivan Švejna z Mosta-Híd. Upozorňoval najmä na vysoký nárast verejného dlhu v návrhu rozpočtu, ktorý má v roku 2015 dosiahnuť 56 % hrubého domáceho produktu. Navyše, znižovanie odvodov do druhého dôchodkového piliera nemožno podľa neho nazvať konsolidáciou. Samotné zvyšovanie daní vláde nevyčíta, problémom je však rozsah tohto zvýšenia daní. Zvyšovanie daní a odvodov v takomto veľkom rozsahu totiž podľa Švejnu vyššie príjmy do verejných rozpočtov nakoniec priniesť nemusí.

Zatiaľ jediným vládnym poslancom v rozprave bol Ľubomír Petrák. Ten návrh rozpočtu obhajoval. Ocenil najmä to, že minister financií predložil rozpočet, ktorý pomenúva jestvujúce problémy a poukazuje na všetky možné výpadky a riziká v roku 2013. Odmieta tiež vyhlásenie opozičníkov, že v rozpočte nie sú žiadne škrty výdavkov. Len v pozmeňujúcom návrhu k rozpočtu majú totiž ministerstvá ušetriť milióny eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu