Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Opozícia sa chce v budúcnosti opäť vrátiť k rovnej dani

Predseda SaS Richard Sulík, poslanci za SaS Jozef Kollár, Juraj Miškov a Jozef Mihál počas brífingu po schválení novely zákona o dani z príjmov
Predseda SaS Richard Sulík, poslanci za SaS Jozef Kollár, Juraj Miškov a Jozef Mihál počas brífingu po schválení novely zákona o dani z príjmov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA- Opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd avizujú, že ak v budúcnosti budú mať možnosť ovplyvniť daňový systém na Slovensku, pokúsia sa opäť zaviesť rovnú daň. Lídri troch strán to potvrdili dnes podvečer, krátko po tom, čo poslanci odsúhlasili novelu zákona o dani z príjmov, ktorou sa od januára rovná 19-percentná daň ruší.

„Ak KDH bude mať možnosť a mandát na zmeny v parlamente a legislatíve, tak sa vrátime k systému spravodlivejšieho, efektívnejšieho zdaňovania v prospech ľudí, k systému takzvanej rovnej dane,“ vyhlásil predseda hnutia Ján Figeľ.

Opozičné strany zároveň označujú dnešný deň vzhľadom na zrušenie rovnej dane za čierny deň pre slovenskú ekonomiku. „Pred deviatimi rokmi, keď sme zaviedli rovnú daň, tak sme videli tie výsledky a teraz očakávame práve opačné výsledky,“ uviedol po hlasovaní predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Podľa lídra SaS Richarda Sulíka si Smer-SD rušením rovnej dane píli konár sám pod sebou a v rámci rozpravy k novele podľahli odborné argumenty nesprávnej ideológii. „Klapky na očiach a 80 Kolesíkov odsúhlasilo to, čo veľký vodca nakázal,“ vyhlásil Sulík.

Postup Smeru pri rušení rovnej dane považuje predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo za „čistú politizáciu“. Smer totiž podľa Freša už mal možnosť rovnú daň zrušiť, a to v rokoch 2006 až 2010 počas prvej vlády Roberta Fica, avšak neurobil to. Pavol Frešo zároveň v utorok uviedol, že prezident by schválenú novelu zákona o dani z príjmov nemal podpísať a mal by ju vrátiť do parlamentu.

Ministerstvo financií v schválenej novele zákona o dani z príjmov napríklad obmedzuje možnosť uplatnenia 40-percentných paušálnych výdavkov v maximálnej výške 5 040 eur ročne, resp. 420 eur mesačne. Rovnako rezort ruší možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností, či zvyšuje sadzby dane z príjmov pre právnické osoby na 23 %.

V prípade fyzických osôb sa bude uplatňovať 19-percentná sadzba zo základu dane do výšky 176,8-násobku platného životného minima a pri základe dane presahujúcom túto hranicu už 25-percentná sadzba dane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu