Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci schválili vyššie zdravotné odvody z dividend

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Z dividend sa bude od budúceho roka platiť vyšší zdravotný odvod. Sadzba sa totiž zvýši zo súčasných desať percent na 14 percent z vymeriavacieho základu. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnom poistení, ktorú dnes 78 hlasmi schválili poslanci NR SR. Vymeriavací základ má byť maximálne 120-násobok priemernej mzdy. Táto suma sa nebude zaratúvať do celkových príjmov.

Návrh zákona, ktorý dnes schválili poslanci, má reagovať na potrebu konsolidácie verejných financií a celkové zníženie deficitu verejných financií. Koľko peňazí toto opatrenie prinesie, podľa ministerstva zdravotníctva nie je možné dopredu vyčísliť.

Právna norma zároveň zužuje okruh poistencov, za ktorých zdravotná poisťovňa nemusí vykonať ročné zúčtovanie poistného. V dôsledku toho bude poisťovňa robiť ročné zúčtovanie poistného aj za zamestnancov, ktorí majú viacero zamestnaneckých pomerov, z ktorých odvádzajú preddavky z maximálneho vymeriavacieho základu. Rovnakú povinnosť bude mať aj v prípade samostatne zárobkovo činných osôb, ktoré uhrádzajú vyššie preddavky na poistné a pritom majú nižší vymeriavací základ.

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia si samy nebudú musieť robiť ani osoby, ktoré boli časť roka v zahraničí a časť roka na Slovensku ako zamestnanci, ktorí majú viacero zamestnaneckých pomerov, z ktorých odvádzajú preddavky z maximálneho vymeriavacieho základu.

Poslanci odobrili aj pozmeňujúci návrh, ktorý odstraňuje duplicitné platenie zdravotného poistného štátom za ľudí evidovaných na úradoch práce, ktorí budú po novom platiť odvody z práce na dohodu. Za tých, ktorí si takto ročne neprivyrobia viac ako 15-násobok životného minima, čo bude v roku 2013 suma 2918,7 eura, bude zdravotné poistenie platiť aj štát. Takýchto ľudí sa bude ale takisto dotýkať platenie zdravotných odvodov z práce na dohodu.

Poslanec Alojz Hlina (nezaradený) sa krátko pred hlasovaním dožadoval, aby bolo hlasovanie odložené do času, kým ministerstvo financií nedá jasné stanovisko k tomu, či prijatím tohto zákona dôjde alebo nedôjde k zvýšeniu bilančnej hodnoty súkromných poisťovní. "Ak poslanci Smeru-SD dnes schvália zákon, ktorý zásadným spôsobom zvýši cenu, za ktorú bude štát následne kupovať Dôveru alebo Union, tak upozorňujem na národohospodárske škody a organizované konanie za účelom poškodenia záujmov tejto krajiny a obohatenia sa," apeloval Hlina.

Jeho návrh neprešiel, poslanci Smeru-SD ho nepodporili. Jozef Viskupič (OĽaNO) vzápätí predsedu NR SR Pavla Pašku (Smer-SD) v mene štyroch poslaneckých klubov žiadal o okamžité zvolanie poslaneckého grémia. Paška mu nevyhovel s tým, že už sa otvorilo hlasovanie a grémium zvolá až neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu