Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hlina sa v parlamente vykričal: Rozzúrila ho novela o zdravotnom poistení!

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Navrhovaná novela zákona o zdravotnom poistení deformuje daňový systém.

"Pani ministerka, to, čo ste sem priniesli, je absolútna zvrátenosť. Každý, kto za toto zahlasuje je chrapúň a dement a nemá tu čo robiť. Chcem veriť, že to premiér Fico nevidel. Neverím, že vedel, čo ste sem priniesli," vyhlásil dnes v parlamente poslanec Alojz Hlina (OĽaNO).

Opozičnému zákonodarcovi prekáža navrhované zvýšenie zdravotného odvodu z dividend zo súčasných desať percent na 14 percent z vymeriavacieho základu, pričom je stanovený strop na maximálne 120-násobok priemernej mzdy. Táto suma sa nebude započítavať do celkových príjmov. Novela má reagovať na potrebu konsolidácie verejných financií a celkové zníženie deficitu verejných financií.

Hlina tvrdí, že keď chce ministerstvo zdravotníctva zdaniť dividendu, nech zavedie daň z dividend, ale nech to nerobí tak, ako navrhuje v novele. Poslanec zdôraznil, že daň patrí štátu a nie súkromným firmám. Podľa neho však novela spôsobí, že "dane pôjdu súkromným firmám".

Upozornil tiež, že právna norma nepostihne najbohatších, to by sa stalo, keby nebol stanovený strop. "Ako môžete povedať, že chcete postihovať najbohatších, keď ste stanovili strop? Veď nad tým stropom je podnikateľské nebo," kričal na predkladateľku, ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD) a poslancov Smeru-SD vyzýval, aby stanovili daň na úroveň sedem percent a strop zrušili. "Alebo nechajte 14 percent a zrušte strop," apeloval.

Poslancov vládneho Smeru-SD Hlinovo vystúpenie pohoršilo. Dušan Jarjabek (Smer-SD) dokonca vyzval podpredsedníčku parlamentu Eriku Jurinovú (OĽaNO), ktorá v čase Hlinovho vystúpenia schôdzu viedla, aby z vedenia schôdze odstúpila, lebo ju nevie alebo nechce viesť. Jarjabkovi totiž prekážalo, že po expresívnych výrazoch poslanca nenapomenula. "Ja by som si nikdy nedovolil sa tam postaviť a nadávať vám do dementov. Kontrolujte sa, ak sa to dá. Neurážate len poslancov, ale aj voličov. Tieto vaše nadávky zhadzujú celé toto osadenstvo," povedal Jarjabek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu